Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er blevet tilbudt en ucementeret hofte - hvad vil det sige?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 50, og jeg er indstillet til operation af venstre hofte, hvor jeg er blevet tilbudt en ny hofte. Jeg er blevet tilbudt en ucementeret hofte!

Hvad er det? Jeg har ikke fået megen forklaring, men vil få et informationsmøde 14 dage før operation.

Kan Netdokter forklare lidt nærmere? Ventetiden ikke er helt nem, og en ucementeret hofte har jeg og familie og venner aldrig hørt om før. Så en uddybning ville være meget kærkommen.

Svar:

En ny hofte er jo en "mekanisk del" man sætter ind i stedet for den oprindelige, slidte, hofte.

Man har flere slags kunsteige hofter man skelner imellem, Et af de områder man skelner på er hvorledes man sætter den nye hofte fast. Den ene slags er udformet så den skal sættes fast med "cement" (som ikke har noget med rigtig cement at gøre), en anden slags er udformet så den skal "presses" på plads, evt suppleres med en skrue.

Hvorfor har man disse forskellige slags? Jo, som jeg startede med at sige, er en ny hofte en mekanisk del.

Mekaniske dele kan slides. Som regel er folk der får en ny hofte noget ældre end du og man forventer derfor ikke at den nye hofte slides i deres levetid. Man kan derfor tillade sig at cementere hoften fast. En "cementeret" hofte er noget mere besværlig at udskifte end en "ucementeret" hvis det skulle blive nødvendigt:

Da du er så ung, vælger man derfor at tilbyde dig en "ucementeret" hofte således at hvis du skulle slide den og får brug for en udskiftning om mange år (det er jo ikke sikkert), så er det noget nemmere at skifte hoften ud.

En ucementeret hofte fungerer lige så godt som en cementeret hofte.

Der er dog en forskel i starten. Nemlig den at man med en ucementeret hofte ikke må støtte fuldt på det opererede ben i de første ca. 6 uger da hoften skal have tid til at "sætte sig/gro fast".

Jeg ønsker dig held og lykke med din nye hofte.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, Speciallæge i ortopædisk kirurgi.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce