Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er kalveknæet - kan en operation hjælpe på det?

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 23. Jeg er født kalveknæet og har fra flere sider fået at vide, at det ville være en fordel, at jeg fik opereret mine ben lige. Det skulle gøre sandsynligheden for ryg-problemer mindre og chancen for sportsskader mindre. Jeg løber 50-60 km ugentligt.

Mit spørgsmål er så: Er det overhovedet muligt, at gøre mine ben lige igen - og hvad er de eventuelle fysiske omkostninger?

Svar:

Teoretisk set kan man godt operere dine ben, men det er bestemt ikke noget lille indgreb. Det kræver bl.a., at man skal "mejsle noget af dine knogler". Man kan heller ikke rette benene op ubegrænset.

Hvis ikke du har nogle gener på nuværende tidspunkt, synes jeg ikke, du skal overveje at blive opereret. Jeg kan ikke sige, du har større risiko for rygproblemer. Du har måske lidt øget risiko for at din knæskal kan gå af led i forbindelse med "kontaktsport/kraftigere belastning med vrid". Men der er heller ikke garanti for, at en operation vil forløbe uden problemer.

Mit råd er altså, at hvis du fungerer uden problemer med knæene, så glem alt om operation.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, speciallæge i ortopædisk kirurgi

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce