Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg lider af seneknuder - er der noget at gøre?

Spørgsmål:

Jeg lider af seneknuder på håndledets overflade. Jeg har fået opereret en væk men desværre kom der bare en ny ved siden af. Min læge forsøgte at suge den ud hvilket delvist lykkedes men efter en 14 dages tid kom der en igen. Den generer mig faktisk en del da den er temmelig stor og gør ondt/trykker. Jeg kan sikkert få den suget ud også - men er overbevist om at der blot kommer en ny. Jeg arbejder med pc-mus og har også skiftet til en pen-mus - men faktisk kom knuden på en tidspunkt hvor jeg gik hjemme og passede børn. Jeg har forsøgt med en håndledsbeskytter men det hjalp heller ikke. Mit spørgsmål er nu om jeg virkelig skal finde mig i disse knuder eller om der kan gøres noget.

Venlig hilsen

Lene

Svar:

Kære Lene

Seneknuder er en slags udposninger som har forbindelse til seneskederne (der kan dog være undtagelser). Man ser dem lige under huden, men oftest har de en tynd stilk som går ned i dybden. Når man operativt fjerner knuderne, skal man have denne stilk med ellers gendannes knuden. Denne stilk kan være meget svær at se og nogle gange lykkes det ikke helt. Selv om alt fjernes omhyggeligt, kan der være op til 20 procent af knuderne der kommer igen.

Knuderne som sådan er ret uskyldige og hvis ikke de sidder så de trykker og fremkalder ubehag, behøver man ikke fjerne dem. Det er lidt svært at sige hvorfor de kommer. Nogle gange er de helt klart relateret til at personen har et arbejde med gentagne bevægelser, men andre gange har man ingen

forklaring.

Ofte vil knuden være forholdsvis lille om morgenen og noget større om aftenen. Dette skyldes at man bruger musklerne/senerne og derved dannes der mere "smøremiddel" omkring senerne og det er denne tyktflydende væske der

trænger ud i seneknuden.

Man kan godt få suget væsken ud som du har prøvet, men generelt kommer knuden bare igen. Hvis du er meget generet af knuden, synes jeg du skal prøve en ny operation som sandsynligvis kan foretages i lokalbedøvelse.

Venlig Hilsen

Hans Gad Johannsen, ortopæd

Sidst opdateret: 17.11.2000
Annonce