Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg lider af eksamensskræk.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg lider af det, man moderne kalder "eksamensskræk". Sidste år fik jeg nogle piller som hed propal, og de hjalp mig meget. Jeg var ikke så nervøs, at det odelagde min koncentration. Jeg befandt mig på et niveau, hvor min adrenalin var på et stadie, så at jeg brugte det til fokus og ekstra indsats. Jeg kender mange, som bruger medicinen i eksamensperioden, og hvor lægerne siger, at det er det bedste middel mod skrækken. Jeg har gået på et psykologikursus mod eksamensskræk, hvilket ikke virkede, så jeg må tilslutte mig, at medicinen er den bedste løsning.

Jeg ringede til min læge inden eksamen sidste år, men hun ville ikke udskrive nogle piller overhovedet til mig. Hun sagde, at man mistede koncentrationen og at jeg bare skulle "snakke mig fra det". Jeg kendte ikke til propal og foreslog det derfor ikke. Jeg fik senere, via en veninde, hvis læge havde udskrevet netop denne medicin, viden om det. Hvad er jeres holdning?

Min gamle læge ville også have foreslået medicinen, for det er ikke skadeligt, og man mister ikke koncentrationen, siger hun. Er der andre måder end via. sin læge, at man kan få propal? Som håndkøb på apoteket eller lignende? Jeg håber inderligt, I kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen S

Svar:

Kære S,

Eksamensskræk og præstationsangst er naturligvis ubehagelige tilstande. Jeg er principielt enig med din egen læge, der opfordrer dig til ikke at anvende nogen former for medicin. Livet indeholder jo mange situationer, der kræver en præstation svarende til eksamen, og det er naturligvis en dårlig vane, at skulle anvende en eller anden form for "medicin”, der kan virke beroligende hver gang. I dit tilfælde, som jeg vil betegne som en svær eksamensangst, vil jeg gerne støtte dig i, at man kan overveje at anvende propal, som orginalt hedder propranolol.

Propranolol er et kendt og meget udbredt medicinsk produkt igennem mere end 30 år til behandling primært af forhøjet blodtryk samt en række forskellige hjertesygdomme. En dosis på 10-20 mg propranolol taget et par timer før en eksamen kan hos de fleste tage toppen af stressituationen uden mærkbare bivirkninger. Denne dosis er meget beskeden i forhold til anvendelsen ved sygdom. Man bør dog være opmærksom på, at propranolol er på den såkaldte ”dopingliste”, og det er naturligvis receptpligtigt, og det medfører således, at man kan få en snak med sin læge om, at bruge produktet til eksamensangst.

Anvendelse af primært beroligende eller afslappende midler herunder også sovemidler vil jeg fraråde til eksamensskræk og præstationsangst.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce