Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor oplever jeg psykotiske episoder med hallucinationer?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en ung mand, der har haft to psykotiske episoder inden for en uge. Jeg havde hallucinationer hver gang, hvor jeg så mennesker der ikke var der. Hvad er der galt med mig?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Du skriver, at du har haft 2 psykotiske episoder indenfor en uge, begge gange handlede det om personer, som ikke var der, og du spørger nu, hvad du fejler. Jeg antager:

  1. At du ikke er misbruger af stoffer eller alkohol.

  2. At du er kropsligt rask

Dette nævner jeg, fordi psykotiske symptomer kan optræde i forbindelse med f.eks. indtagelse af kokain, LSD, psillocybin-svampe m.fl. og i forbindelse med f.eks. alkohol-abstinens fremkaldt delir. Endvidere kan psykotiske symptomer optræde i forbindelse med flere alvorlige kropslige sygdomme.

Hvis du ikke er misbruger og er rask, har du nok haft, hvad der betegnes som en akut og forbigående psykose. En sådan er kendetegnet ved, at tilstanden opstår akut, og at patienten har vrangforestillinger (urokkelige overbevisninger om noget, som ikke er i overensstemmelse med realiteterne) eller hallucinationer (dvs. patienten har en sanseoplevelse, uden at der forekommer et ydre stimulus). Ofte er man også forvirret og ukoncentreret i forbindelse med den psykotiske episode.

Tilstanden kan optræde i tilslutning til et akut traume, men jeg går ud fra, at du ville have nævnt et sådant i dit spørgsmål, hvis du havde oplevet dette. Hvis du omvendt har oplevet psykotiske symptomer i forbindelse med misbrug af stoffer eller alkohol, vil jeg anbefale at du i samråd med din praktiserende læge, lægger en plan for, hvorledes du kan komme ud af et eventuelt misbrug. Slutteligt vil jeg nævne, at hvis psykotiske symptomer optræder i forbindelse med indsovningsfasen eller umiddelbart efter opvågning, regnes de ikke som rigtige psykotiske oplevelser da forbigående hallucinationer i indsovnings- eller opvågningsfasen ikke er helt sjældne.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Psykiater

Sidst opdateret: 17.03.2005
Annonce