Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er styrketræning farligt for min vækst og mine knogler?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er en dreng på 15 år, der har styrketrænet siden jul. Jeg har hørt, at ens vækst vil stoppe under træning med vægte, så man ikke bliver højere. Jeg har også hørt, at man ligefrem ødelægger sine knogler, når man træner i den alder, som jeg er i - er det rigtigt eller bare rygter? Jeg vil meget gerne have noget information om, hvad der kan ske med ens krop, når man løfter vægte.

Derudover har jeg fået ondt i mine håndled efter arbejde, hvor jeg løfter en del kasser. Jeg har hørt at det går over, når man spiser fiskeolie. men kan jeg risikere at mine håndled bliver dårlige, eller at jeg får gigt, når jeg bliver ældre?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Det er ikke rigtigt, at du ikke bliver højere, hvis du dyrker vægttræning i din alder. Grunden til, at man har haft betænkeligheder ved, at unge mennesker dyrker for tung vægttræning er, at der i knoglerne er nogle såkaldt vækstzoner hvorfra længdevæksten sker. Disse områder "forbener" først og bliver til rigtig knogle, når du er færdigudvokset. Man har været i tvivl om, hvorvidt dels direkte tryk i længderetning som følge af tunge løft og dels træk fra musklerne, som jo sidder, fast på knoglerne, kunne påvirke disse vækstzoner. Der sker næppe noget ved moderat vægt- eller styrketræning.

Al overdreven træning er nedbrydende for kroppen og kan ikke anbefales, slet ikke til en person i vækst. Det er vigtigt at din krop får tilstrækkeligt med hvilepauser mellem de enkelte træningspas, så den kan restituere dvs. genopbygge sig selv. Du skal holde dig langt væk fra enhver form for anabolske steroider, som vil kunne påvirke din hormonbalance samt være farlig for dig på lang sigt.

Med hensyn til dine håndled, kan jeg ikke ud fra dit brev udtale mig om din ømhed. Løfter du rigtigt? Jeg kan heller ikke sige, om det vil hjæpe dig med fiskeolie. Der behøver ikke være nogen sammenhæng med gigt på længere sigt.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi.

Sidst opdateret: 27.04.2005
Annonce