Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er mine hænder og hofter stive og gør ondt?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg skriver til dig i håb om at få et godt råd omkring med mine fingre/hænder og hofter, da de i perioder gør virkelig ondt. Det har stået på i 4-5 år, men er blevet værre indenfor det seneste 1- 1 1/2 års tid. Jeg har taget flere slags smertestillende medicin, og det tager ikke smerterne, med dæmper dem dog mærkbart.

Først en kort opsummering over symptomerne i fingrene:

-Stive fingre om morgenen eller i en mildere grad, hvis jeg har holdt dem i ro længe.

-Af og til føles det som om fingrene sover. Det snurrer, brænder eller stikker.

-Hævelser: Oftest omkring knoerne, både på håndryggen og inde i hænderne. På selve fingeren mellem knoen og fingerleddet midt på fingeren. Af og til, forekommer der også små hævelser (måske på størrelse med en halv ært) på enten knoen, eller hvor fingrene bukker. Disse forsvinder dog igen.

-Det hænder også, at fingrene bliver følesesløse eller det kilder i dem, som om der kravlede små dyr rundt under huden.

-En anden type smerte forekommer når jeg griber om noget. Så gør det ondt inde midt i hånden. Af og til kan smerten også 'kravle op' i håndleddet.

-Overdreven træthed og bittesmå blodsprængninger omkring knoerne (som havde jeg stukket mig med en nål) Jeg har også mistet kræfterne i fingrene.

-Stivheden er værst når det er koldt, eller hvis jeg har lavet noget fysisk krævende for hænderne, f.eks. vasket tøj eller gjort rent.

Derudover har jeg smerter i hofterne, som er så slemme, at jeg vågner om natten af dem. Smerterne kommer, om jeg går, ligger, sidder eller står. De er kraftige jag ned til knæet eller rundt bagom balden. Smerten sidder inde i midten ved knoglen. For et års tid siden begyndte det at 'smutte' i højre side, når jeg gik. Det skete sjældent, men gjorde enormt ondt når det forkom. Ofte varede det 20-30 min. Den seneste måneds tid, er det så begyndt i venstre side. Dette er en permanent 'smutten', men det gør ikke ondt, som det jeg oplevede i højre side.

Jeg har på egen opfordring været sendt til både røntgen, blodprøvetagning og reumatolog. Hverken røntgen eller blodprøvetagning viste noget unormalt. Reumatologen, som jeg har været ved to gange nu var heller ingen hjælp. Han mener, at jeg burde droppe mine piller, fordi de ikke virker og ellers bare lære at leve med det. Under konsultationen kiggede han overhovedet ikke på mine fingre.

Nu er spørgsmålet bare, hvad jeg skal gøre nu? Jeg har meget svært ved at forstå og acceptere, at jeg bare skal leve med smerterne. Har I en god idé til hvad jeg kunne gøre?

På forhånd tak,

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Du fortæller, hvordan dine hænder og hofter de sidste år er blevet mere og mere stive og smertende - jeg kan godt forstå, at du er ulykkelig og frustreret over din situation, og jeg ville meget gerne hjælpe dig.

Men det er desværre helt umuligt at afgøre pr. brev, hvad du fejler. Muligvis har du en såkaldt polyartrose, hvilket vil sige et universelt angreb af smerter i leddene, dette vil du ikke nødvendigvis kunne se på et røntgenbillede eller blodprøver. Men der kan være mange andre årsager til dine problemer. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at du blot skal acceptere tilstanden, når du har så ondt, som du beskriver. Du bør insistere på en nærmere udredning.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi.

Sidst opdateret: 19.06.2005
Annonce