Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår bør mine smerter forsvinde efter knoglebrud?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg brækkede mit venstre ben for ca. 3,5 md. siden ude i min have, da jeg faldt over en træstub. Jeg fik brud på begge knogler ca 10 cm over anklen. Jeg fik sat et søm i fra knæet og ned til 10 cm under brudet. Benet er vokset sammen nu, sådan da!

Når jeg går, har jeg forbandet ondt i benet nede omkring anklen, fodledet, der hvor brudet var og på forsiden af underbenet op til knæet. Jeg går ca 3-4km hver dag. Min fod på venstre ben peger meget ud ad mod venstre, man kan sige at det er en "10 min. i stilling". Foden plejede ikke at have den vinkel før brudet. Kan benet være forkert sat sammen eller er det mig der gør det for at smerterne ikke skal være så mange. I så fald gør jeg det ikke bevidst. Jeg arbejder meget på, når jeg er ude at gå, at få foden til at komme ind i den rigtige stilling. Men det er som om at foden slet ikke kan komme der ind uden at jeg drejer knæet samtidig.

Mit spørgsmål er kort. Er det normalt med de smerter jeg har nævt tidligere, og hvad kan jeg egentlig gøre for at gå rigtigt? Findes der nogle steder på nettet, hvor jeg kan få mere at vide om genoptræning af tilfælde som mit ben? Og hvorfor kan jeg ikke få genoptræning af mit ben? Andre kan få det pga en springfinger?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Selv om 3,5 mdr. er lang tid for den der går med et dårligt ben, kan jeg fortælle dig, at det ikke er så lang tid, med hensyn til at smerterne skal forsvinde. Man skal vente betydeligt længere inden man kan vurdere "det endelige resultat", helt op til 1 år.

At din fod drejer udad, kan godt skyldes, at der er kommet en lidt anderledes stilling i din knogle, uden at man kan tale om bruddet er sat forkert sammen. Men, det kan også forværres lidt af, at du ikke "går rigtigt".

Jeg kan desværre ikke svare dig på, hvorfor du ikke kan få genoptræning. Det er ofte et individuelt skøn, hvad lægen mener, der er behov for af træning. Du kan evt. tale med din egen læge, om at få en henvisning til en fysioterapeut. Hvis du har en fritids-ulykkesforsikring der dækker din skade, vil den også ofte betale for fysioterapi. Prøv at undersøge dette, ellers kan du risikere selv at skulle betale for fysioterapi.

God bedring.

Hans Gad Johannsen.

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt.

Sidst opdateret: 09.11.2005
Annonce