Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er en springhofte?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har været i militæret, og blev sendt hjem da jeg begyndte at få smerter i min højre hofte når jeg løb, og til sidst ved små march ture. Jeg var på infermariet og fik at vide, at det var noget som hedder springhofte.

Jeg er uddannet tømrer og har kæmpet en del judo, men det er forbi nu. Jeg tager gerne en løbe tur i skoven, når jeg kan komme til det for smerter.

Hvad vil en springhofte sige sig at være? Kan man behandle det?

Med venlig hilsen

En spørger.

Svar:

Kære spørger,

Jeg er ret sikker på, at det i dit tilfælde drejer sig om en såkaldt "ydre" springhofte, hvilket er langt det hyppigste. På ydersiden af benet har man en muskel, som har et meget langt seneblad (fascia lata). Dette seneblad går lige ned over det sted på hoften, hvor lårbensknogle har et stort fremspring (trochanter major). Hvis senebladet ligger meget tæt op ad knoglen, bliver det ligesom "fanget" i dette fremspring, når man bevæger benet frem og tilbage.

Ofte giver dette ikke smerter men bare et "ubehagelig klik", men imellem senebladet og knoglen ligger der en slimsæk, som kan blive irriteret i den forbindelse. Hvis den bliver irriteret og hæver op kan det medføre smerter.

I første omgang må behandlingen rette sig mod at prøve at få denne irritation til at falde til ro. Det kan være nødvendigt med "gigtmedicin" evt. fysioterapi. Hvis dette ikke hjælper, kan man godt operere, hvor man f.eks. fjerner et lille "ruderformet" stykke af senebladet ud for knoglefremspringet. (Der er også andre operationsmetoder).

Problemet som sådant er ikke "farligt" på nogen måde, og hvis du kan afpasse din træningsmængde så du ikke får problemer, behøver man ikke nødvendigvis at gøre noget ved det. Tal med din læge om problemet, måske vælger han/hun at sende dig videre til en ortopædkirurg.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt.

Sidst opdateret: 20.12.2005
Annonce