Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan man hjælpe en ludoman?

Spørgsmål:

Jeg skriver egentlig ikke fordi jeg selv er syg, men fordi jeg har en nevø, som er ludoman. Da jeg holder meget af ham, er jeg naturligvis meget bekymret for ham.

Han er 25 og er flere gange røget ud i en større gæld pga. spilleriet. Mig bekendt har han to gange spillet sig til en alvorlig gæld. Begge gange har det været sideløbende med, at han var i gang med en uddannelse, som ikke gik godt. For ca. et år siden "sprang" han så ud som ludoman. Han erkendte, at han havde et problem. På det tidspunkt var han lige startet på en uddannelse som folkeskolelærer. Men han sprang fra og arbejder nu i stedet. Han har brug for pengene til at betale af på gælden.

Som jeg skrev før, erkendte han for et år siden, at han havde et problem. Desværre mente han, at han selv kunne arbejde med det og komme ud af det ved egen mental styrke. For et par uger siden havde han et blackout, eller en slags angstanfald, hvor han troede, at hans kollegaer og alle omkring ham var med i et stort verdensomspændende komplot imod ham. At hans lillebror var den nye messias. Han havde arbejdet ekstremt meget, ikke spist andet end produkter fra "herbal life", ikke indtaget nok væske og ikke sovet i fire nætter. Klart at manden kollapser.

Efterfølgende havde han nogle gode samtaler med sin egen læge og det var meningen, at han skulle starte hos en psykiater. Han besøgte også denne en enkelt gang, men efter min nevøs udsagn var psykiateren en gammel mand, der med 30 år i den samme stol og efter blot 10 minutters samtale med min nevø kunne slå op i en bog og fortælle, hvem min nevø er. Blandt andet, at han er en person med et lavt psykoseniveau. Det, at psykiateren behandlede ham på denne ret upersonlige og sygeligt-gørende måde (som min nevø sagde) gjorde, at min nevø gik helt i sort og som jeg hører ham tale om det, lyder det som om, han er skræmt væk fra behandlersystemet.

Min nevø er vokset op et sted, hvor noget af det eneste, der dur er fodbold. Min nevø er god til sporten, men han er også en meget følsom dreng. Netop denne følsomhed, tror jeg han har svært ved at håndtere og finde ud af hvad han skal stille op med. Derudover er han et rastløst væsen, som ikke har det godt, hvis der er stille imellem mennesker. Han er nok ikke så bogligt stærk. Men han er god til at snakke med andre mennesker og god til at have med børn at gøre, f.eks. som fodboldtræner.

Som jeg indledte med at sige, så er jeg meget bekymret for min nevø og vil meget gerne hjælpe. Jeg har hans fortrolighed og tror han sætter mig højt og derfor forsøger jeg at fare med lempe og forsøger ikke at være alt for "klog" og bedrevidende. Men jeg vil virkelig gerne kunne hjælpe ham mere end det, og efterlyser hermed nogle gode råd, til hvordan man kan hjælpe en ludoman? Derudover vil jeg også gerne vide, om I kan definere "lavt psykoseniveau" for mig?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Du fortæller, at din nevø formentligt er ludoman, at du er bekymret for ham og spørger om, hvorledes du kan hjælpe ham. Endvidere har din nevø været til konsultation hos en psykiater, der har fastslået, at nevøen har et lavt psykose-niveau og du beder om definition herpå.

Psykose er et samlende begreb for en række symptomer. De mest kendte er vrangforestillinger og hallucinationer. Udfra din beskrivelse at din nevøs sammenbrud, har han tydeligvis været psykotisk, idet han har ment, at hans lillebror var messias og at der var planlagt et verdensomspændende komplot mod ham. Psykose er et symptom på en underliggende lidelse og kan således optræde ved skizofreni, mani, depression, efter indtagelse af euforiserende stoffer, ved hjernebetændelse, infektioner m.fl. og hvis man ikke sover gennem flere dage – som din nevø jo ikke havde gjort.

Tærsklen for hvornår man bliver psykotisk synes at være forskellig fra person til person. Nogle kan tage mange euforiserende stoffer uden at blive psykotiske, andre kan kun tåle små mængder. Yngre mennesker der får eksempelvis blærebetændelse klarer dette med kun få symptomer, hvorimod ældre mennesker kan blive svært psykotiske af en tilsvarende blærebetændelse. Nogen kan klare sig længe med minimal søvn, hvorimod andre bliver psykotiske efter blot et par nætter uden søvn. Af ovennævnte forstås, at tærsklen for, hvornår man bliver psykotisk varierer fra person til person. Den speciallæge i psykiatri som din nevø har talt med, har jo så formentligt ment, at din nevø´s tærskel for psykose var lav.

Hvordan kan du så hjælpe? Dette spørgsmål er svært at besvare. Hvis man søger på ”ludomani behandling” på www.google.dk fremkommer ca. 11.000 hits og det er jo unægtelig meget at skulle kigge igennem. På hjemmesiden ludomanilinjen.dk er en lille test, der kan hjælpe med at afgøre, om din nevø faktisk er ludoman eller ej. På samme hjemmeside står lidt om behandlingen. Det er mit indtryk, at behandlingstilbuddet til ludomaner er noget uens landet over, så nevøens adgang til behandling kan være lidt afhængig af, hvor i Danmark han bor. Behandlingstilbuddet er heller ikke forfærdelig stort og mig bekendt, er evalueringen af effekten af behandlingen ikke helt entydig. Måske kan nevøens praktiserende læge være behjælpelig med at henvise til nærmeste behandlingstilbud. Det du kan gøre som pårørende, er formentligt at tale åbent om problemet og støtte ham, men under ingen omstændigheder indlade dig på at låne ham penge til videre spil.

Jeg håber, at ovennævnte må finde anvendelse.

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 02.01.2006
Annonce