Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Münchausen syndrom - Hvad er det?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har et spørgsmål angående Münchausen syndrom! Jeg mener, at dette er navnet på et syndrom som gør, at man sygeliggør sit barn for selv at få opmærksomhed.

Personen jeg tænker på, har fået lykkepiller siden hun fødte sin datter for 2½ år siden. Hun fik en fødselsdepression, og har siden været utrolig svingende i hendes humør og adfærd. Vi er mange, som har overvejet, at hun kunne have Münchausen syndrom. Men vi ved ikke, hvordan vi skal være opmærksomme over for dette syndrom.

Hvordan opstår syndromet? Kan det behandles? Hvor kan vi få mere at vide om dette?

Med venlig hilsen H.

Svar:

Kære H,

Du spørger om "Münchausen syndrom" da du mener, at en bekendt lider heraf. Du spørger, hvordan du skal være opmærksom overfor dette syndrom, hvordan det opstår, om det kan behandles og hvor du kan få mere at vide.

Lad mig først opklarende nævne, at der er 2 forskellige syndromer: Münchausen syndromet og Münchausen by proxy. Navnet stammer fra en tysk adelsmand der levede i 1700-tallet og som fortalte nogle fantastiske (løgn-)historier.

Patienter med Münchausen syndrom simulerer forskellige eller evt. vedvarende samme lidelser, hvilket ofte afstedkommer adskillige hospitalsindlæggelser, ofte på flere forskellige sygehuse. Patienter med Münchausen by proxy påfører deres børn, eller en anden nærtstående, sygdom eller symptomer således at barnet gentagne gange bliver indlagt på hospitalet.

Ønsker du mere viden, kan du finde det på http://www.netpsych.dk , som også kan vejlede dig i, hvad du skal være opmærksom på.

Ingen ved egentligt, hvorfor syndromerne opstår og ingen har fundet en helt effektiv behandling. En vigtig del af behandlingen er formentligt at være opmærksom på den, således at man i "by proxy"-tilfældene kan tage stilling til, om patienten skal have mulighed for ubegrænset omgang med den, der påføres lidelse, eller om samværet skal være begrænset under en eller anden form, evt. overvåget samvær mellem en forælder og et barn.

Hos patienter med Münchausen er det ligeledes vigtigt at behandlersystemet identificerer syndromet således, at patienten ikke indlægges og evt. underkastes formålsløse operationer, undersøgelser m.v. Det svære i håndteringen af disse patienter består i, at selvom symptomerne er simulerede, så er patienten faktisk reelt syg, blot på et andet plan.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 02.02.2006
Annonce