Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn får hele tiden knoglebrud.

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg er far til en dreng, som har nogle skøre knogler. Hans arme og ben er næsten mere i gibs end uden. Hver gang han falder eller vælter på sin cykel, brækker han noget. I gennem tiden har min søn brækket benet, foden, begge kraveben, begge arme og håndled og en finger. I øjeblikket har han brækket en knogle i hånden.

Mit spørgsmål er, om der er noget man kan give ham, som styrker hans knogler?

Jeg har ladet mig fortælle, at mælk faktisk afkalker knoglerne, er det rigtigt?

Med venlig hilsen en bekymret far

Svar:

Kære bekymrede far,

Det er ud fra et brev lidt svært at sige om der egentlig er noget i vejen med din søns knogler. Nogle børn, især drenge er jo meget aktive og kommer derigennem meget til skade. Hvis de ting, han laver, er "vilde nok" til at man vil kunne brække noget, så er det jo bare sådan, og så klinger det vel af med tiden.

Hvis han derimod brækker noget selv ved forholdsvis små belastninger, bør man overveje om der kan være noget i vejen. Der findes jo forskellige grader af sygdomme med skøre knogler, hvoraf især den ene kan føre til helt deforme knogler. Det fejler han så ikke, for så ville du ikke være i tvivl nu.

At mælk decideret skulle føre til afkalkning af knoglerne, er jeg ikke bekendt med. Er du i tvivl, synes jeg du skal tale med jeres egen læge om at få taget nogle blodprøver på din søn, for at se om der skulle være noget i vejen.

Jeg går ud fra, at de efterhånden mange røntgenbilleder han har fået taget, ikke har ført til bemærkninger om knoglesygdomme.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi.

Sidst opdateret: 17.04.2006
Annonce