Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er angst for at være sammen med andre mennesker.

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har altid været meget genert, men igennem de sidste 10-12 år har det udviklet sig til det værre. Bare det at tænke på andre mennesker, giver mig hjertebanken. Det er et helvede når jeg skal til forelæsning. På vej hen til toget, er jeg overbevist om, at alle folkene på vejen sidder klisteret til deres vinduer for at kigge på mig. At køre med toget er bare helt forfærdeligt. Under selve forelæsningen er det eneste, jeg kan fokusere på, de andre studerende. Jeg er nødt til, at se om de kigger på mig.

Faktisk alle situationer med andre mennesker gør mig meget nervøs, og jeg gør alt for at undgå dem. Jeg tør ikke lukke døren op for noget, tør ikke at tage kontakt til andre mennesker, prøver altid at gøre mig usynlig. Og det bliver bare værre og værre. Jeg har ikke talt i telefon i mere end 3 år, da det gør mig meget angst Jeg ved jeg skal tale med min praktiserende læge, hvis jeg evt. skal henvises til en psykolog eller psykiater, men det tør jeg ikke!

Er der et sted, hvor sådan nogle som mig, kan henvende sig til uden først at skulle til læge?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Du skriver, at du gennem flere år har lidt af udtalt generthed. Dette i en sådan grad, at det faktisk er invaliderende for dig og bla. afholder dig fra at søge din praktiserende læge for hjælp til dit problem. Du spørger, om der er et sted du kan henvende dig uden først at skulle til din praktiserende læge.

Ud fra din beskrivelse af problemet, er der næppe tvivl om, at du lider af social fobi. Social fobi betyder at man oplever angst-symptomer i sociale situationer, og sommetider blot ved tanken om sociale situationer.

Emnet er behandlet tidligere på www.netdoktor.dk, se http://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/200123.htm

For at svare på dit spørgsmål om der findes et sted du kan henvende dig, uden først at skulle til din praktiserende læge: Ja, sådan et sted findes, og du sidder og ser på det! Jeg refererer her naturligvis til www.netdoktor.dk.

Ellers er svaret lidt afhængig af, hvor i Danmark du bor. Eksempelvis starter et gratis behandlingstilbud til patienter som dig på psykologisk institut i Århus (se: http://www.angstforeningen.dk/arrangementer.htm ) Måske er der en studenterrådgivning i den by du bor. Her kan du henvende dig (evt. telefonisk) uden først at skulle til din praktiserende læge. Men også her, vil du jo naturligvis før eller siden komme i en situation af social karakter, hvilket er meget svært for dig.

Hvis du skal i medicinsk behandling eller henvises til en psykolog eller speciallæge i psykiatri, er der nok ingen vej udenom først at skulle til din praktiserende læge, medmindre du som selvbetalende henvender dig direkte til en psykolog eller speciallæge i psykiatri.

Social fobi er en tilstand, der i de fleste tilfælde kan behandles med godt resultat. Når man er så invalideret som du, har man virkelig meget at vinde ved at komme i behandling, så alene ud fra den betragtning synes jeg klart, at du bør henvende dig til din praktiserende læge så du kan påbegynde et behandlingsforløb.

Jeg anerkender, at dette kan synes næsten umuligt for dig, men husk på, at hvis du ikke kommer igang, er der risiko for, at tilstanden varer ved og i udtalt grad forhindrer dig i at leve den tilværelse du fortjener.

Med ønsket om alt godt fremover

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 07.06.2006
Annonce