Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skyldes Rotator cuff syndrom, og hvad kan hjælpe?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fået konstateret rotator cuff syndrom og er blevet opereret to gange, men jeg savner svar på, om der er mulighed for at gøre mere end jeg gør nu. Jeg har gået til fysioterapi og ergoterapi, hvor jeg har fået en del hjælpemidler, men jeg kan ikke finde noget om min sygdom, så jeg er ved at tro jeg er den eneste i verden, som har den. Hvad kommer rotator cuff syndrom af? Er der på sigt mulighed for bedring? Er der noget, som jeg ikke har prøvet, der kan lette min hverdag, som er fuld af mange smerter?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

"Rotator cuff" er en betegnelse for den stabiliserende "manchet" som senerne fra nogle af skuldermusklerne laver sammen med skulderens ledkapsel. Med alderen svækkes rotator cuff'en, således at der skal mindre til for at få en skade på rotator cuffen. Der kan ske skade ved, at man falder direkte ned på skulderen, eller ved at man tager fra med armen i faldet. Der kan også opstå skader ved overbelastning, især hvis man bruger armen meget over skulderniveau. Endelig kan der opstå småskader/smerter ved forskellige irritive tilstande i skulderen.

Skaderne kan være større eller mindre, lige fra en lille bitte rift til nærmest fuldstændig overrivning. Afhængig af hvad der er årsag til skaden, kan symptomerne komme langsomt eller pludseligt. Mange af de lettere tilfælde prøver man at behandle uden operation, med aflastning og træning. Efter operation, må man være meget tålmodig med at forvente symptomfrihed. Der kan gå op til et par år inden, man opnår det fulde resultat af operationen. Operation for Rotator cuff syndrom er dog langt fra altid nogen mirakeloperation. Lidelsen er forholdsvis hyppig, og stigende med alderen. Det ser ud som om der bliver "taget hånd" om din situation, og jeg går ud fra at fysioterapeuten ikke alene har fortalt dig, hvilke øvelser du skal lave, men også har fortalt dig hvilke bevægelser du helst skal undgå. Du skriver ikke hvornår du sidst er opereret, men det kræver altså en del tålmodighed bagefter. Håber du får det bedre.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 08.02.2007
Annonce