Annonce

Jeg er hæmmet af rødmen, hvordan kan jeg behandles?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 22 år, der i mange år har haft et irriterende problem. Jeg rødmer. Hele tiden og så igen. Det kan være i alle mulige situationer sammen med nære venner/familie eller over for nogen jeg lige har mødt. Det generer mig meget, da det gør mig bange for at gøre mange ting. Skal jeg for eksempel i biografen kan jeg hele dagen i forvejen gå og tænke over, om jeg møder nogen uventet og derved bliver rød i hovedet. Når det så sker er det jo virkelig ubehageligt, da jeg jo kan se, at det i høj grad undrer vedkommende.

Jeg skal læse videre til sommer og er ked af, at jeg igen skal føle, at jeg ikke udnytter mit fulde potentiale bare fordi, at jeg er bange for at række hånden op eller fremlægge foran en forsamling mennesker. Det gør mig virkelig ked af det, da jeg gerne vil have en karriere.

Jeg har læst meget om socialangst og mange af symptomerne passer. Jeg er simpelthen kommet dertil, hvor jeg bliver rød i hovedet bare folk spørger, om jeg har haft en god weekend! Findes der ikke en operation, der kan gøre det af med rødmen? Det forpester efterhånden min tilværelse så meget, at jeg er villig til hvad som helst.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jo, det er rigtigt, at der findes en operation. Jeg synes dog, at det skal være sidste udvej at undergå en sådan. Husk på al operation er forbundet med en vis risiko.

Du skriver, at du har læst meget om social angst. Undervejs i din læsning er du formentligt stødt på beskrivelser af behandlingen af social angst. Der er jo flere muligheder: medicin, kognitiv terapi eller en kombination af begge. For så vidt angår medicinsk behandling vil jeg henvise til din praktiserende læge for en diskussion af mulighederne. Egen læge har mulighed for at henvise dig til en praktiserende psykiater for yderligere rådgivning. Hvad angår kognitiv terapi er der flere muligheder: en mulighed er psykolog, men her skal du nok være indstillet på, at du selv skal betale. Enkelte praktiserende læger mestrer denne psykoterapi retning. OCD-foreningen har en hjemmeside (www.ocdforeningen.dk) der dog aktuelt (april 2007) er nede. Bogen "Trange rum og åbne pladser" af forfatterne Repål og Berge indeholder en del om angst, så hvis ikke allerede du har læst bogen, vil jeg anbefale denne.

Effekten af medicinsk behandling og kognitiv terapi er overordnet god, hvorfor jeg vil anbefale dig at prøve dette, inden du henvises til operation. Ud fra din beskrivelse, forstår jeg, at du faktisk er ret handicappet af angst og den tilhørende rødmen, så jeg vil virkeligt anbefale dig at prøve enten medicinsk behandling, kognitiv terapi eller en kombination af disse.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 20.04.2023
Annonce