Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan afhjælpe mit hæftige temperament?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 24 år, som lider af et temperament, der en gang imellem løber af med mig. Min kæreste synes jeg skal gå i behandling for det, men jeg vil lige høre om jeg kan få nogle piller imod det? I så fald hvilke bivirkninger har de? Hvis jeg går til samtale hos en psykolog vil det så hjælpe? Vil mit liv dreje 180 grader og vil jeg blive en helt anden person?

Med venlig hilsen den temperamentfulde mand

Svar

Kære "temperamentfulde mand"

Tak for dit brev, hvoraf jeg kan forstå, at du er plaget af, at dit temerament løber af med dig, således at det går ud over dig selv og din kæreste. Det er fint nok at kunne mærke sine følelser, og det er vel især vreden, der kan være et problem. Det er rigtig vigtigt at være opmærksom på sine følelser, og ofte kan man mærke følelserne i kroppen, således at vejtrækningen bliver mere hurtig, blodet løber til hovedet, og der kan opstå spændinger forskellige steder i kroppen.

Prøv at mærk efter, hvor i kroppen, du mærker din vrede - hold en pause og forsøg at trække vejret dybere i maven og slip spændingerne i kroppen. Tænk på hvad det er der gør dig vred - ofte kan det handle om, at éns grænser bliver overskredet, man savner respekt og anerkendelse fra omgivelserne, eller måske er du for utålmodig. Der er altid en grund til vreden, og det kan være en hjælp at finde ud af, hvad det er du har brug for i situationen. Når du har trukket vejret mere roligt, kan du henvende dig til den person, der forårsager din vrede og gøre vedkommende opmærksom på, hvad du har brug for, således at du kan blive tilfreds i situationen.

Det kan være en hjælp at gå til afspænding eller til yoga, hvor du kan få mere instruktion i, hvorledes du kan få en dybere vejrtrækning. Efter min mening er det ikke en god idé at tage medicin, da du jo så netop ikke bliver i stand til at mærke ordentlig efter, hvad din vrede skyldes.

Prøv nu først dette gennem et godt stykke tid - og hvis du har for svært ved selv at styre dit temeperament på denne måde, er det klart, at det kan være en hjælp at henvende sig til en terapeut , så du kan blive mere bevidst om årsagen til dit hæftige temeperament.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 31.05.2007
Annonce