Annonce

Kan et nyt korsbånd give bedre stabilitet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg kom til skade med mit knæ i en hånboldkamp. Jeg fik lavet en kikkertoperation hvor det blev konstateret at den udvendige menisk var ødelagt og forreste korsbånd revet over. Jeg blev udskrevet dagen efter med besked om at jeg skulle komme til kontrol efter 6 uger. Da jeg ikke hørte noget henvendte jeg mig selv og talte med en anden læge, som mente jeg skulle videre visiteres til videre behandling - rekonstruktion af korsbånd. Jeg valgte Parkens Privathospital, hvor jeg har været til forundersøgelse. Der blev det konstateret at mit ben nu er 3 cm tyndere end det andet og der er en løshed i knæfunktionen på 6mm, hvorfor jeg har fået tid til operation af nyt korsbånd til marts. Jeg kan cykle uden belastning og lave nogle alm. træningsøvelser uden belastning. Kan ikke løbe og falder flere gange om dagen. Jeg får ondt hvis benet vrides og det låser, når jeg går og sidder.

Mit spørgsmål er nu om et nyt korsbånd giver mere stabilitet end det jeg evt. vil kunne træne selv og er det værd at gennemgå en sådan operation? Jeg er aktiv i min fritid og sidder sjældent stille ret læng. Jeg spekulerer mest på om et nyt korsbånd kan holde, når jeg nu heller ikke har den udvendige menisk?

Venlig Hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Der sker desværre ofte det,at man ødelægger både forreste korsbånd og en eller begge menisker samtidig. Når dit knæ låser, som du beskriver, kan det skyldes meniskskaden alene eller en kombination af skaderne. Instabiliteten i dit knæ skyldes primært korsbåndsskaden, men også lidt meniskskade og du vil evt. opleve at det sker oftere og oftere, da din balance også "ødelægges". Det er selvfølgelig muligt, at genoptræne sit knæ uden operation, men hvis du har en stor meniskskade, skal den under alle omstændigheder repareres.

Genoptræningen bliver et langt forløb, hvor du skal være flittig, i mindst ½ år, inden du kan vurdere resultatet af genoptræningen. Nogle er herefter i stand til at klare sig, mens andre alligevel må have en operation. Med fare for, at andre ortopæder vil være uenig, vover jeg den påstand,- at hvis du er så sportslig aktiv som du angiver og knæet er så instabilt at du falder flere gange om dagen, vil genoptræning alene ikke være godt nok. En anden diskussion er så, hvor meget man skal byde et "nyt" korsbånd. Hvis du får repareret din menisk, men har vedvarende problemer med instabilitet i dit knæ, risikerer du at få nye menisklæsioner, ligesom du øger slitagen på din brusk. Det lyder derfor, som om du vil kunne opnå en væsentlig bedre stabilitet efter en korsbåndsrekonstruktion. Du skal dog også forvente et 3-6 mdrs genoptræningsforløb efter operationen. Med hensyn til eventuelle risici angående operation og efterforløb, må du tage en snak med kirurgen.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt

Sidst opdateret: 20.02.2027
Annonce