Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det alvorligt at jeg hører stemmer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg dreng på 19 år, som der i flere år nu har lidt af depresioner. Jeg ved hverken hvad der fremkalder det, eller hvad jeg burde gøre. Jeg er ikke altid ked af det, er også til tider glad. Når jeg er alene og skal til at sove, begynder jeg at høre lave svage stemmer, der nedværdiger mig. De siger ting som at jeg er uduelig, og at jeg ikke er noget værd.

Jeg begyndte at ryge "hash", da jeg var 9 år, efter mine forældre blev skilt, og det er så endt i et misbrug. Jeg har været på afvænning, men det hjalp ikke, fordi stemmen i mit hoved siger, det er i orden, at jeg er afhængig. Lige siden jeg var barn har jeg vidst, jeg ikke var helt normal, men har benægtet det indtil for 2 år siden. Derfor skriver jeg til jer siden I er "eksperter" på området.

Lyder det alvorligt? Eller har jeg fået en hash-psykose?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du skal bestemt tage stemme-høring alvorligt. Når man hører stemmer, uden at der er nogen, lider man af hørehallucinationer der pr. definition er et psykotisk symptom.

Psykose er som sådan blot et symptom på en underliggende sygdom - lidt ligesom feber. Psykose kan skyldes misbrug, delir, svær kropslig sygdom, depression, mani, skizofreni, m.fl. Det er kendt fra flere undersøgelser, at rygning af cannabis medfører en markant øget risiko for at udvikle skizofreni senere i livet. Det kunne være, at dine symptomer er et forvarsel i en sådan udvikling. Det kunne også være at dine psykotiske symptomer optræder som en del af depressionen (ud fra det, du beskriver, lyder du dog ikke svært depressiv). Som du selv peger på, kan dine symptomer jo også være fremkaldt af hash.

Under alle omstændigheder bør du opsøge din praktiserende læge og ophøre hashrygning med det samme. Man kan få det lidt ubehageligt, når man ophører med hash-rygning, og nogle mennesker kan behandle dette ubehag med truxal, som du jo evt. kunne bede din læge om. Endvidere ville det nok være relevant, hvis din praktiserende læge henviser dig til en speciallæge i psykiatri, enten i speciallægepraksis eller i Distriktspsykiatrisk Center.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 08.04.2008
Annonce