Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har taget hormoner for at få større muskelmasse og har fået knuder bag brystvorterne, hvad gør jeg nu?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en gang været dum og tage homoner for at få større muskelmasse. Det er omkring 4 år siden nu. Problemet er at et stykke tid efter begyndte jeg at få knuder bag begge brystvorter. De var ikke store i starten så jeg tænkte ikke så meget videre over det. Men de er blevet større siden og er blevet et problem da man nu kan se det, både med og uden t-shirt. Knuderne er også meget ømme hvis man klemmer på dem. Mit spørgsmål lyder. Er den enest udvej at komme under kniven og hvis det er, skal man så på privathospital da det er selvforskyldt? Jeg har også hørt om nogle piller der hedder noget i stil med nolvadex, kan jeg bruge dem?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det du beskriver virker som en hyppig bivirkning til hormonindtagelse. Såkaldt gynækomasti. Nolvadex er et såkaldt anti-østrogen som jeg vil fraråde dig at få. Du skal via din egen læge få en henvisning til sygehuset til vurdering af din situatioon. Det er graden af forstørrelse, der vil afgøre om du kan blive opereret i offentligt regi. Du skal også have taget nogle blodprøver og have målt dit hormonniveau. Lad være med at prøve at "selvbehandle" med evt. medicin. Kontakt din læge.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt

Sidst opdateret: 07.04.2008
Annonce