Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man behandle en skæv ryg?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Det drejer sig om vores datter på 13 år, der er 165 cm høj og vejer 47 kg. Hun fik menstruation for første gang for ca. et år siden, den er endnu ikke stabil. Hun er en pige, der til dagligt trives fagligt som socialt og hun har hidtil ikke haft de store fysiske problemer. Det sidste års tid har hun dog haft ømme led i arme og ben, men det har vores egen læge vurderet, var på grund af hendes hårde træning (hun træner taekwondo fire gange om ugen, hvilket er hårdt for leddene). Problem: Vi har lige opdaget ved et tilfælde, at den nederste del af hendes ryg er vokset skævt, hendes hofte sidder også skævt, umiddelbart ser det ud til at hendes ben er lige lange. Vores egen læge har henvist os til røntgen og samtale med en specialist, men mener ikke, der er nogen behandlingsmuligheder (udover operation). Tidligere brugte man også som behandling af skæv ryg korset. Spørgsmål: 1) Er der nogen behandlingsmuligheder for skæv ryg og hofte? 2) Kan man gøre noget for at forhindre endnu mere skævhed i ryg og hofte? 3) Kan man via træning styrke ryg og hofte, eller slider man bare endnu mere på disse?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg synes, det lyder fornuftigt at jeres læge har henvist jer til en specialist. Det er langt fra altid man skal gøre noget ved "en skæv ryg". Jeg tør ikke udtale mig præcist om jeres datters ryg, da jeg ikke har set hende eller hendes røntgenbillede. Det er ikke meget man bruger korset som behandling i dag. Derimod anvender man nogle gange korset for at forhindre en evt. skævhed i at udvikle sig yderligere. Dette skal som regel fortsætte til personen er færdigudvokset. Men, behandlingen afhænger også at typen af skævhed, ligesom behandlingen også retter sig mod, om der er nogle symptomer ud over skævheden. Det vil som regel være vigtigt at have en god rygmuskulatur og en vel tilrettelagt træning vil ikke slide på ryg/hofter.

Med venlig hilsen

Hans Gad johannsen

Speciallæge i ortopædkirugi og idræt

Sidst opdateret: 07.04.2008
Annonce