Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvis der ikke sker ting hele tiden bliver jeg angst

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har over gennem hele mit liv haft perioder hvor jeg har let til gråd og får kvamle og føler at jeg skal kaste op samtidig. Det er tit hvis jeg bliver udfordret eller hvis der sker for mange ting i mit liv på en gang. Jeg bor sammen med min kæreste og vi er plejefamilie for dyrorganisationen OASA. Vi har fået en hund ind i pleje som gør fremskridt, men jeg tror det har fået glasset til at flyde over og jeg græder hele tiden, får ikke sovet og jeg kan simpelthen ikke overskue noget. Kan desværre ikke blive hjemme et par dage eftersom jeg går i gymnasiet og vi kun har en måned til at vi skal til eksamen, men jeg tror ikke at det er det, der gør at jeg tænker sådan over det.

Jeg har tager noget beroligende naturmedicin, men ved ikke hvad jeg ellers skal gøre. Vi har valgt at sove i stuen sammen med hunden de næste par dage for at både hun og vi kan få noget ordentligt søvn. Jeg har gennem længere tid haft andre mærkelige symptomer, jeg har hjertebanken, mest når jeg ligger i sengen, er lidt anspændt, jeg kan ikke lide at være alene, der skal helst ske noget hele tiden og jeg skal gerne vide at der skal ske noget hele tiden ellers bliver jeg angst, jeg kan mærke det i maven og jeg bliver ked af det og kan let komme til at græde. Vi er flyttet i hus for 2 måneder siden, men tror ikke at det har været så meget at gøre med situationen, men da vi flyttede ind til at starte med var jeg også meget anspændt og de mindste lyde kunne få mig til at fare sammen. Jeg har derud over haft ondt i brysten i venstre side. Jeg ved ikke om du skal bruge flere oplysninger omkring mig, men jeg vil ihvertfald blive glad for nogle råd.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det lyder da som om du har udviklet en angst-tilstand. Angst kan forkomme i 3 forskellige mønstre: 1. Generaliseret angst som er til stede hele tiden. 2. Angst der optræder i bestemte situationer, fx. ved højder, i mørke, i sociale sammenhænge - disse kaldes fobier. 3. Angst der kommer i anfald og som indfinder sig pludseligt ("ud af det blå") - denne form for angst kaldes angst-anfald. Angst er jo primært en ubehaglig følelser af anspændthed. Følelsen kan ledsages af nogle meget fysiske komponenter: Svede springer, munden tørrer ud, hænderne ryster, der gør ondt forskellige steder på kroppen, det suser for ørerne eller flimrer for øjnene, man får kvalme, vejrtrækningen besværes og man føler, at man får kvælningsfornemmelse, maven rumler og nogle får fornemmelse af, at det er lige før de tisser i bukserne. Det kan være meget ubehageligt og man kan blive bange for, at man nu falder død om. Det gør man ikke! - og de fleste former for angst kan behandles med medicin eller kognitiv adfærdsterapi. Det kræver dog naturligvis at man tager kontakt til sin praktiserende læge, så jeg mener, at du skal ringe til din læge og bestille en tid mhp at afklare, om det faktisk er angst du lider af.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 08.04.2008
Annonce