Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn har Legg Calve Perthes sygdom og skal opereres

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi har en søn på 6 år som har Calve perthes på tredie år og nu har vi lige fået og vide at han skal opereres for det. Hvordan foregår sådan en operation? Hvor store er chancerne for at han vil kunne dyrke motion efterfølgende?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Legg Calve Perthes sygdom, er jo en lidelse hvor der både sker en samtidig nedbrydning og en opbygning af knoglen i lårbenshovedet. Lidelsen opstår hyppigst hos børn i 4-8 års alderen. Langt hyppigst hos drenge. Indtil der er sket en ordentlig genopbygning af ledhovedet, er dette ujævnt og lidt "skrøbeligt". Dette kan give smerter og nedsat bevægelighed, mens lidelsen står på. Oftest behøver man ikke at operere, men blot "aflaste" hofteleddet. Nogle gange, afhængig af hvordan ledhovedet ser ud, kan man blive nødt til at operere for at få ledhovedet placeret bedst muligt i hofte-ledskålen, således at man opnår bedst mulig belastning af knoglen.

Dette kan bl.a. foregå ved, at man laver en "oseotomi", hvilket vil sige at man laver en "gennemskæring" af noget af knoglen. Dette kan være på enten bækkenknoglen, som danner ledskålen, eller på selve lårbensknoglen. Derved kan man flytte enten noget af selve ledskålen, eller også lave en lille "drejning" af lårbensknoglen og derved få ledhovededet placeret bedst muligt i ledskålen. Men benytter som regel nogle "skruer" til at holde den nye stilling på plads. Hvilken operation, der skal til i din søns tilfælde, kan jeg ikke udtale mig om, da jeg ikke har set hans rtg. billeder. Hoften skal aflastes til der er kommet opheling i knoglen efter operationen. Lidelsen medfører risiko for udvikling af slidtage i hoften, i voksenalderen. Dette betyder ikke, at din søn ikke kan komme til at motionere, men han skal måske tage lidt hensyn til sin hofte inden han vælger en evt. idrætsgren, han vil dyrke mere intensivt.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 11.08.2008
Annonce