Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det muligt at blive helt rask fra anoreksi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 20 år. Jeg har erkendt at jeg lider af en spiseforstyrrelse, nærmere bestemt af anoreksi. Jeg har haft det flere omgange gennem de sidste 10 år. Jeg har svært ved selv at komme ud af det, og vil derfor gerne have hjælp, hvilket jeg har tænkt mig at søge hos en diætist og psykolog. Jeg er 175 cm, og vejer 52 kg, dvs. mit BMI er på ca. 16,9. Noget af det jeg vil spørge om, er om det virkelig er muligt at blive helt rask af anoreksi?

Jeg fik menstruation da jeg var 13 år, og har siden hen haft meget uregelmæssige menstruationer. Der er ofte gået flere måneder imellem hver menstruation og nogle gange har det været op mod et halvt år. Jeg har læst forskellige steder, at hvis man er tilstrækkelig undervægtig kan ens menstruation helt ophøre, er det rigtigt? Er det slet ikke muligt at få det igen, hvis man tager på i vægt? Jeg har et stort ønske om en dag at kunne blive gravid, men er meget nervøs for at det ikke kan lade sig gøre, nu hvor jeg har en spiseforstyrrelse, har haft det i lang tid, og har meget uregelmæssige menstruationer. Er det mon muligt alligevel at jeg kunne blive gravid, hvis jeg tog på i vægt og fik (regelmæssig) menstruation igen?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du fortæller, at du lider at anoreksi og planlægger at søge hjælp herfor. Derudover oplyser du, at din menstruationscyklus er meget uregelmæssig og spørger til sammenhængen mellem cyklus og vægt samt dine muligheder for at blive gravid. Med et BMI på 16,9 er det på tide, at du kommer i behandling. Du vil opsøge en psykolog og en diætist - jeg synes nu også, at du burde involvere en læge, evt din praktiserende læge eller en speciallæge i psykiatri.

Så spørger du, om det er muligt at blive helt rask når man har haft anoreksi. Det er muligt at genvinde normal vægt, men det er ikke usædvanligt, at selv "raske" anorektikere kan har et lidt specielt forhold til mad selv mange år efter at de har haft anoreksi. Det er kendt, at menstruationscyklus påvirkes af undervægt. Ofte sker det, at cyklus normaliseres i månederne efter at man har genvundet normalvægt - og det betyder jo så også, at muligheden for at opnå graviditet øges. Omkring graviditet er det nok en god ide, at man har været mentalt stabil og uden anoreksi-symptomer i lang tid - for eksempel et år eller to - inden man bliver gravid. Jeg håber, at ovenstående har besvaret dine spørgsmål - og at du får has på anoreksien og med tiden opnår graviditet.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 25.08.2008
Annonce