Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor kan jeg finde behandling mod tenosynovitis?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 27, udlært murer, jeg har gennem længere tid gået og døjet med en form for nervebetændelse (tenosynovitis biciptitis) og er rendt ind i en blindgyde hvad angår behandling. Ingen af de læger, jeg har snakket med, har haft nogen ide om, hvad der kan hjælpe på det, ikke engang sygehuset. Lidelsen opstod efter langvarig brug af elværktøj såsom elhammer og vinkelsliber og er resulteret i, at min muskulatur i højre hånd og underarm er svundet tydeligt ind samtidig med, at mine kræfter i hånden og fingermotorik er faldet drastisk. Jeg har forsøgt med genoptræning med det resultat, at det blot har generet mig mere. Der er smerter ud i fingrene, ring- og lillefinger. Jeg har kun fundet frem til en læge, der mente, han kunne hjælpe mig med akupunktur, men behandlingen skulle jeg selv betale, og det har jeg ikke råd til, for det løber op i flere 1000 kroner. Hjælp mig, jeg er desperat efter at finde behandling, der kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Måske er der opstået nogle misforståelser m.h.t. hvad du fejler. Tenosynovitis er ikke en nervebetændelse men en betændelse i en eller måske begge sener til din bøjemuskel (Biceps) på overarmen. Betændelsen sidder nok i seneskeden. Når man bruger udtrykket "betændelse" menes der ikke en infektion med bakterier, som kan behandles med Penicillin, men en irritation p.g.a. overbelastning, som giver samme symptomer som en infektion, men det drejer sig om en såkaldt "inflammation".

En sådan inflammation opstår i forbindelse med gentagen overbelastning. Om du har dette, kan man be- eller afkræfte ved at lave en ultralydsscanning af din arm. Hvis du har betændelse omkring senenerne, kan man give dig en indsprøjtning med binyrebarkhormon ultralydsvejledt. Derudover bør du sættes igang med et træningsprogram. Da du arbejder med vibrerende værktøj, bør man også tænke på, om der i stedet er tale om påvirkning af dine små blodårer eller dine nerver i armen. Hvis en ultralydsscanning viser, at der ikke er betændelse af din sene, bør du få lavet en måling på dine nerver i armen og evt. få undersøgt kredsløbet i armen. De jag, du beskriver ud i to af fingrene, får mig til at tænke på en påvirkning af en af nerverne ud til hånden. Måske bliver den klemt og kan løsne ved en operation. Jeg synes, du skal bede din læge henvise dig til en speciallæge, f.eks. en ortopædkirurg.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce