Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg tjekker alt i huset, hvordan kommer jeg af med denne trang?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er træt af at skulle igennem en hel procedure, hver aften når jeg skal sove. Jeg tjekker alt igennem for at se om der er nogen. Jeg tjekker køkkenet og under bordet. Går så ind på min søns værelse tjekker det. Så tager jeg badeværelset. Hvorefter jeg tjekker de store skabe i gangen. Så tjekker jeg om døren er låst og hiver og flår i håndtaget flere gange for at være sikker. Herefter når jeg til stuen hvor jeg tjekker under (sofaen, ved godt der ingen er, men skal tjekke), så kommer min walk in skab som tjekkes mindst 2 gange lige. Til sidste har jeg så mit væresle hvor der tjekkes under sengen. Jeg ved godt der nok ikke er nogen og derfor irreterer det mig at skulle igennem alt det hver aften. Men hvis jeg ikke gør tør jeg ikke falde i søvn. Nogle gange kan jeg finde på at stå op af sengen for at tjekke om døren nu var låst osv. Så mit spørgsmål er hvordan kan jeg slippe af med denne trang?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er vist ingen tvivl: jeg tror at du lider af obsessiv-kompulsiv lidelse, i daglig tale forkortet OCD. Det er en tilstand, hvor man får impulser til at tjekke igen og igen og igen - på trods af at man ved, at det er irrationelt. For godt et års tid siden, viste DR en dokumentar-serie under titlen "Styret af tankerne" om nogle patienter med OCD - disse patienter var dog i høj grad styret af rituelle handlinger og vaske-mani mindre end at tjekke dette og hint. Umiddelbart vil jeg foreslå at du diskuterer flg. med din praktiserende læge: antidepressiv medicin (hvoraf flere præparater har vist at have effekt overfor OCD) og kognitiv adfærdsterapi. Alternativt en kombination af begge dele. Du kan læse lidt om OCD på OCD-foreningens hjemmeside: www.ocd-foreningen.dk God læselyst og held og lykke med at komme af med tin tjekke-trang.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 14.04.2009
Annonce