Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor længe går der, før man kommer sig efter en discusprolaps operation?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en diskusprolaps i lænden og vil gerne vide hvordan en operation foregår og hvor længe der går inden man er på benene igen? Min prolaps er sideværts og går ud over venstre bag og fod.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Discus er en slags støddæmper, der ligger mellem hvirvlerne i rygsøjlen. Discus har en lidt blød kerne. Hvis der opstår nogle bristninger i discus, kan noget af kernen "presses ud" og trykke på nerverødderne, der kommer fra rygmarven. Dette er en discusprolaps. Discusprolaps kan medføre for eksempel sovende eller prikkende fornemmelser i arme eller ben, afhængig af hvor i ryggen man har en den. Der kan også være mindre kraft og ophævede reflekser eventuelt smerter. Det er ikke altid man skal operere for en discusprolaps.

En operation foregår gennem en lille åbning i ryggen. Den består, i at man går ind og fjerner den del af discus, der trykker på en nerverod. Man har nogle fine instrumenter til dette. Normalt tager en sådan operation omkring en time.

Du er relativt hurtigt på benene igen, og normalt vil du komme op dagen efter operationen. De fleste steder bliver man udskrevet efter en eller få dage. Du skal regne med, at der kan gå rigtig lang tid, inden alle symptomerne er forsvundet (og alle symptomer forsvinder ikke nødvendigvis), afhængig af hvor meget tryk der har været på din nerverod. Især de første 6 uger vil der være en del restriktioner i, hvad du må med din ryg, og du vil skulle arbejde med et træningsprogram. Du vil som regel blive instrueret af en fysioterapeut inden udskrivelsen. Mange steder anbefaler man, at genoptræning fortsættes i tre måneder. Afhængig af hvad du laver, vil sygemeldingsperioden også kunne forventes at være fire til otte uger. Efter fire uger kan man klare de mest almindelige aktiviteter. Efter tre måneder burde man kunne varetage alle funktioner som tidligere.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 06.12.2010
Annonce