Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan skal jeg hjælpe min psykisk syge svigerdatter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Nu det ikke mig selv det omhandler, men min svigerdatter. Min svigerdatter, har diagnosen paranoid skizofreni, de begge bor hos mig, og desværre er det begyndt at give problemer. Hun er stoppet med sin medicin ( zyprexa 2,5 mg ), som egentlig hjalp hende rigtig godt og min søn har desværre ingen forståelse omkring hendes sygdom. Det har jeg, da jeg er uddannet inden for sundhedsvæsenet, men det er så svært at være professionell, da hun er meget tæt på mig.

Lige for tiden, har hun det meget svært og jeg kan ikke få dem begge til at forstå, at det så vigtigt, at hun påbegynder sin medisinske behandling igen. Hun ser ting komme ud af speglet oghun har en enorm lyst til at gøre skade på sig selv samtidigt med alle de stemmer hun er begyndt at høre.

Jeg har ydermere en datter på 11 år som bor her, og hende er jeg jo nødt til at tage hensyn til også. Hele min svigerdatters sygdom, påvirker både min datter på 11 og mig selv, men mest har jeg lyst til at sige til dem begge at de må finde et andet sted at bo. Men kan jeg det? Det skal lige siges at jeg selv er i en behandling for deppresion, nok derfor det påvirker mig ekstra meget. Desværre vil min søn og svigerdatter ikke i kontakt med distrikt psykiatrin. Hvordan kan jeg bedst hjælpe dem? Håber i kan finde ud af mii rodede brev.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver, at du håber, at vi kan finde ud af dit "noget rodede brev". Jeg synes skam ikke, at det er rodet, men jeg kan godt se, at du står i en meget svær situation. Du skriver at din søn og svigerdatter bor hos dig og din 11 årige datter. Din svigerdatter lider af skizofreni og efter at hun er holdt op med at tage sin medicin, er hun begyndt at høre stemmer, oplever synshallucinationer hvor hun ser ting komme ud af spejlet og har tanker om at skade sig selv og da hun er ikke indstillet på tilknytning til distriktspsykiatrien eller andre, får hun faktisk hverken behandling eller støtte udover hvad du kan give hende og din søn.

Situationen i hjemmet er uholdbar da både din datter og du er meget påvirkede af hele situationen - naturligvis for dit vedkommende i ekstra grad, da du selv er i behandling for depression. Du overvejer, om du skal "sætte dem stolen for døren" - altså bede din søn og svigerdatter finde et andet sted at bo, men er bange for konsekvenserne heraf. For mig at se, er der ingen tvivl om, at din svigerdatter trænger til behandling, både medicinsk og socialpsykiatrisk. Det hun oplever, viser, at hun er psykotisk, og så er det altså nødvendigt med antipsykotisk medicin - og heldigvis er det medicin, som virker mod de forfærdelige oplevelser hun har. Når man skal i medicinsk behandling, er det jo nødvendigt, at man går til lægen og får en recept. Hvis din søn og svigerdatter ikke er indstillet på kontakt til distriktspsykiatrien, kunne de jo evt. opsøge jeres praktiserende læge. Hvis denne er indstillet på at varetage behandlingen, er det jo fint, alternativt kunne lægen viderehenvise til en privatpraktiserende speciallæge i psykiatri. Jeg vil dog sige, at behandlingstilbuddet i distriktspsykiatrisk regi, er meget bredere end hvad man tilbydes hos de fleste speciallæger i psykiatri og praktiserende læger, da der i distriktspsykiatrisk center også kan tilbydes hjælp til den sociale situation - fx. hjælp til at finde bolig, for det lyder uholdbart, at de bor hjemme hos dig.

Jeg kan godt forstå at du synes at det vil være næsten umenneskeligt svært at bede dem flytte. Kunne du måske forlange, at de i det mindste kontaktede den praktiserende læge som en forudsætning for at de kunne bo hos dig. For at motivere dem, kunne du jo nævne, at du kan se, at din svigerdatter er forpint, og det er der ingen grund til, når hun nu kan få medicin som hjælper mod psykosen. Endvidere plejer det at være sådan, at prognosen forværres, jo længere patienter med skizofreni har været psykotiske. Det er jo faktisk synd, at din svigerdatter skal have det sådan, når hun nu kan behandles - og naturligvis ærgerligt, at situationen i dit hjem skal være så belastet når det nu kunne være anderledes. Jeg håber, at du kan få overtalt din søn og svigerdatter til at kontakte praktiserende læge så behandlingen kan blive genoptaget så du og din datter, din søn og svigerdatter alle kan få det bedre.

Held og lykke med det

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 28.01.2010
Annonce