Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor får jeg den bedste behandling?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg opgiver alt lige pludseligt, det har jeg gjort hele mit liv. Når jeg gør det bliver jeg bange, men samtidig føler jeg at jeg kan få luft og mærke mig selv. Jeg har en mor med meget store humør svingninger. Hun kan være det dejligste menneske og så kan hun være led og modbydlig i sit sprog. Jeg bliver aldrig led mod andre. Men kan jeg ha arvet det fra hende? Jeg kan mærke en eller anden angst som komme snigende og bank så går jeg amok. Mit humør kan skifte fra det ene øjeblik til et andet og jeg kan ikke styre det. Jeg kan den ene uge være glad og føle mig ok og lige pludselig har jeg ødelagt alt for mig selv.

Jeg går og samler tanker sammen. Mine tanker er mærkelige, de flyver rundt og ingenting giver mening. Jeg får lyst til at råbe, men tør det ikke. Det handler ikke bare om mig længere jeg har 2 hunde og 3 katte og jeg elsker dem. Jeg elsker alle dyr for jeg føler mig forbundet til dem. De kan ikke gøre for det, ligesom mig. ! De er sat i verden og jeg har ansvaret for at de har det godt. De ligger altid lige ved siden af, det er ligemeget hvordan mit humør er. Jeg har så meget kærlighed i mig at det gør mig tosset og jeg har ingen at give det til. De få mænd jeg har haft i mit liv har ikke kunne magte mig og mine problemer og jeg forstår dem godt. Hvem gider spilde tid på en pige som er forstyrret i hovdet med alle hendes tanker. Jeg har ikke lyst til noget andet end at være sammen med mine dyr og mine film. Jeg elsker film, det at kunne forsvinde. Jeg bure slet ikke være til, jeg er til ingen nytte for samfundet. Jeg overvejer tit selvmord men finder altid på en undskyldning for ikke at gøre det. Jeg er virkelig på dybt vand, jeg har opsagt mit arbejde i et raseri og har ikke lyst til at arbejde igen. men gør jeg ikke det vil jeg miste mine dyr og vores tag over hovdet. Hvordan kan jeg være så dum. Jeg kan sove hele tiden, jeg har altid haft et godt sovehjerte. Jeg elsker at sov! e, bare at forsvinde. Jeg går ture med mine hunde, jeg holder af bare at gå og kigge på ting og se mine hunde løbe rundt. De føler sig så frie. Jeg bor næsten i en skov så her kan jeg trække vejret og bare mærke mig selv. Jeg føler mig altid tom inden i men det gør ikke noget når jeg er mig selv. Det er nok svært for jer at svare på mit brev, jeg kender knap nok mig selv.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Jeg hæfter mig ved flere ting:

  1. Du oplyser, at du er i behandling med akarin, som jo er et antidepressivt middel med en angstdæmpende effekt. Alligevel skriver du, at du indimellem bliver vældigt bange. Hvem mon styrer behandlingen med akarin og mon du evt. kunne have gavn af at blive øget i dosis af dette.

  2. Du spørger, om du kunne have arvet din mors humørsvingninger. Der er formentligt et vist genetisk element i hovedparten af de psykiske lidelser, så det er da bestemt en mulighed.

  3. Du skriver, at du føler dig tom indeni og knapt nok kender dig selv. Dette i kombination med den impulsivitet du beskriver når du pludseligt opgiver alt, får mig til at overveje om du mon har en personlighedsstruktur af typen "emotionel ustabil". Alternativt kunne de beskrevne svingninger i dit sjælelige velbefindende måske være et udtryk for at du har en lidelse indenfor det bipolare spektrum - det man tidligere benævnte manio-depressiv sygdom. Lidelser indenfor de bipolare spektrum er andre og flere end den klassiske maniodepressive sygdom og der er varianter, hvor humøret svinger endog meget hurtigt, og det lyder lidt som det du beskriver. Af din mail forstår jeg, at du faktisk har det ret dårligt og er forpint. Der er ingen grund til at gå og have det så dårligt, for uanset om du lider at angst/depression, bipolar sygdom eller har en emotionel ustabil personlighedsstruktur, ja, så er der gode behandlingstilbud fordelt over hele Danmark. Jeg synes, at du skal bestille tid hos din praktiserende læge og printe dit spørgsmål og mit svar ud som udgangspunkt for en samtale med din læge om, hvordan og i hvilket regi du får den bedste behandling - det både trænger du til og fortjener! Jeg håber alt udvikler sig til det bedre for dig.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 28.01.2010
Annonce