Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Selvmordstanker

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider muligvis af depression og ADHD har min psykiater vurderet, efter selvmordsforsøg blev jeg indlagt på psyk. Afd i halvanden måned, de sagde at jeg nok har brug for en pause hjemmefra og muligvis en fødselsdepression, da jeg har en søn på 10 måneder med min nuværende kæreste. Jeg har et godt kærligt forhold til min søn som jeg elsker højt. Ingen vil rigtig tro på mig, jeg vil ikke leve mere, jeg har aldrig truet med selvmord men der går ikke en time hvor jeg ikke overvejer det, men får for dårlig samvittighed overfor min familie. Jeg kalder på hjælp hele tiden men ingen hører mig!!! Hvad gør jeg? Jeg kæmper for at få det godt og blive glad men jeg kan ikke mere. På forhånd tak. Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller at du muligvis lider af depression og ADHD. Efter et selvmordsforsøg har du været indlagt på psykiatrisk afdeling, og jeg kan forstå, at du nu er udskrevet og konsulterer nu en speciallæge i psykiatri som behandler dig med 2 slags medicin - et antidepressivt middel og et stemningsmiddel. Alligevel har du næsten hele tiden tanker om selvmord fordi du snart ikke kan mere. Du har et barn som du skal drage omsorg for og som du har et godt forhold til og får dårlig samvittighed overfor din familie ved tanken om selvmord. Når et menneske tænker så meget på selvmord, ja, så er det jo fordi, at noget ikke er i balance. Så dårligt skal man ikke have det. Jeg er ret sikker på, at du har nævnt selvmordstankerne overfor din psykiater, men du bliver nødt til at bestille tid til en konsultation hos psykiateren og så diskutere det med ham igen. Som forberedelse til konsultationen er det en god ide, at skrive ned, hvad det er du vil fortælle ham. Evt. kan du føre en dagskalender i hvilken du registrerer dit humør og hvor ofte du har selvmordstanker. Når du nu har tænkt over selvmord så mange gange uden rent faktisk at tage livet af dig, så er der jo noget i dig, som stræber efter at leve videre og få det bedre. Det skal du holde fast i, for jeg er sikker på, at du kan få det bedre. Dette kræver måske, at du skal komme hyppigere hos psykiateren, måske skal din medicin lægges om, måske skal du henvises til et selvmordsforebyggende eller psykoterapeutisk ambulatorium! Et eller andet skal der i hvert fald ske. Allerede i dag bør du finde adresse og telefonnr. på den psykiatriske skadestue i dit lokalområde. Skriv begge dele ned på en seddel og læg sedlen på et sted, hvor du er sikker på, at du kan finde den, uanset hvad. Hvis så en dag selvmordstankerne bliver meget påtrængende, skal du uden at tøve ringe til skadestuen for at diskutere med dem, om du skal komme. Hvis du ikke kan komme igennem telefonisk, skal du tage direkte til skadestuen. Det kan evt. være en god ide på forhånd at aftale med din kæreste eller en anden, at du kan blive fulgt. Jeg håber, at du får det meget bedre - hurtigst muligt, for det trænger du til.

Med venlig hilsen og med ønsket om snarlig bedring

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 01.06.2010
Annonce