Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

OCD

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 16 årig pige, der ikke kan sove om natten. Mit problem er at jeg har nogle ritualer jeg foretager mig for jeg kan slapppe af og sove. Nogle af de ting jeg laver er at jeg tænder og slukker lampen 100 gange, det tager jo ikke så lang tid men derefter står jeg op og kigger under sengen og det gør jeg 200 gange. Efter det ligger jeg og tænker på hvad det er galt med mig og hvorfor jeg skal gøre de her ting for at føle at jeg bliver lidt roligere. Jeg har prøvet læse om det på nettet og tro at jeg lider af tics. Det her er stået på i næsten 1 år, og mine førældrer ved ikke noget. De har kun lagt mærke til at jeg er mere træt om dagen. Hvad er det galt med mig? Kan mine forældre tvangsbehandle mig?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller om nogle ritualer du har haft gennem længere tid. Du tænker over, hvad det mon er og, om dine forældre kan få dig tvangsbehandlet herfor. Ud fra din beskrivelse, vil jeg absolut tro, at du har obsessiv-kompulsiv lidelse, som er en lidelse karakteriseret ved tvangshandlinger og tvangstanker. Lidelsen forkortes OCD efter den engelske betegnelse "obsessive-compulsive disorder". Der er en forening for mennesker med disse symptomer (og deres pårørende). Foreningen hedder OCD-foreningen, og har en udmærket hjemmeside. Jeg vil foreslå, at du i første omgang læser dette link, der beskriver OCD - mon ikke, du kan genkende mange af dine egne symptomer? http://ocd-foreningen.dk/om-ocd/hvad-er-ocd.html Senere kan du læse videre på hjemmesiden.

Det lyder da som om, at du er noget generet af dine symptomer, og jeg kan trøste dig med, at rigtig mange mennesker med OCD kan bedres under behandling - og en stor del kan blive helt symptomfri. Dette kræver dog nok, at du via din praktiserende læge får en henvisning til en speciallæge i psykiatri eller speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri. Du skal ikke være bange for at blive tvangsbehandlet. Det bliver man altså ikke for OCD - jeg håber derimod, at du kan blive bedre med behandling. Det faktum at du har skrevet til brevkassen vidner jo om, at i hvert fald en del af dig, vil have det bedre og vil have behandling. Behandlingen er ofte en kombination af medicin og kognitiv adfærdsterapi. Medicinen er for de flestes vedkommende veltolereret og samtaleterapien rummer både bearbejdning af tænkningen og adfærdseksperimenter. Du kan evt. læse lidt om kognitiv adfærdsterapi i bogen "Trange rum og åbne pladser" af forfatterne Berge og Repål. God læselyst, held og lykke - og glem alt om tvangsbehandling!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 22.07.2010
Annonce