Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hjælp! Jeg knækker mit hår af

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider af at knække mit hår hele tiden. Jeg har mange gange prøvet at stoppe med det, men det lykkedes aldrig, og nu har jeg mange korte totter og nogle gange er det så slem, at jeg bliver skaldet på nogle områder.

Det er et kæmpe problem for mig, som jeg startede med lige efter, jeg fik mit første barn for 10 år siden. Nu har jeg tre børn.

Jeg vil gerne vide, hvorfor jeg har det på denne måde? Jeg har tendens til at blive stresset og tingene bliver nemt uoverskueligt. Jeg håber, I kan hjælpe mig. Jeg er meget flink og forståeligt mod andre mennesker, men hvis der er nogle, der ikke er søde mod mig, bliver jeg ked af !

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du fortæller, at du knækker dit hår af. Dette har medført, at du har en del hårtotter og andre områder af hovedet er skaldet. Du oplyser endvidere, at du let bliver nervøs og føler dig stresset , kan få problemer med at overskue dette og hint, være sammen med andre mennesker, og at du føler dig træt. I øvrigt beskriver du dig selv som et rart og forstående menneske. Du spørger, hvad der mon er galt, og hvorfor du knækker dit hår.

Ud fra dine oplysninger lyder det til at du har "trichotillomani". Dette er en udtynding af håret, der opstår på grund af overdrevent børstning, snoning, gnidning eller udtrækning af håret, og efterlader hårbunden med totter og bare pletter - netop som du beskriver.

Trichotillomani er oftest et symptom på, at der er noget andet galt. Her nævner du selv, at du let bliver stresset og nervøs. Du kunne nok have gavn af en grundig vurdering enten hos din praktiserende læge, alternativt hos psykolog eller psykiater med henblik på at undersøge, om du måske lider af angst og/eller depression. Det som regel sådan, at når den underliggende tilstand bedres, ja, så bedres også trichotillomanien. Jeg er sikker på, at du er et både rart og forstående menneske, og jeg tror helt bestemt, at du kan få det bedre.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 17.11.2010
Annonce