Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Socialfobi og under 18 år, hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg ved ikke, om der er nogen, der kan svare på dette spørgsmål, men nu prøver jeg. Lige for tiden har mit selvværd været i bund, og det har det været i to år nu. Nu er det eskaleret, og jeg mister lysten til mange ting og er indelukket. Jeg undgår altid "arrangementer", fester og har rigitgt svært med at tale til folk.

Jeg tænker altid negative tanker om mig selv og tror altid folk gør det samme. Jeg føler, det holder mig tilbage, for der er virkelig mange ting, jeg gerne vil, men simpelhent ikke tør. Jeg har allerede droppet ud af en uddanelse en gang før, og frygter jeg gør det igen. Jeg tænker over det hele tiden.

Det jeg gerne vil spørge om er: Hvad kan jeg gøre? Er det bare generthed eller noget andet? Jeg har været til lægen, og prøvede at forklare, hvordan jeg havde det, men hun kunne ikke hjælpe mig, mest fordi jeg ikke var 18 år. Så nu har jeg mistet modet.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du skriver, at du har lavt selvværd, og at det er svært for dig at tale og være sammen med andre mennesker. For så vidt angår lavt selvværd, vil jeg anbefale dig at læse Melanie Fennells bog "At overvinde lavt selvværd". Hvis du ikke vil købe bogen, kan du sikkert finde den på dit lokale bibliotek.

Når du er sammen med andre mennesker oplyser du, at du bliver nervøs og får ondt i maven. Måske lider du af socialfobi , altså en fobisk angst der optræder ved samvær med andre mennesker. Du skal ikke miste modet - social fobi kan ofte afhjælpes.

Læs eventuelt mere om fobiske angstlidelser (eksternt link), og hvis du kan genkende dig selv på beskrivelsen, vil det nok være en idé at opsøge din praktiserende læge igen med henblik på henvisning til et relevant behandlingstilbud. God læselyst - og tab endelig ikke modet.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 01.12.2010
Annonce