Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Tror jeg har en depression og ved ikke hvordan jeg skal bede om hjælp

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg henvender mig her, fordi jeg ikke ved, hvor jeg ellers skal henvende mig, eller det vil sige - jeg ikke rigtig har haft mod på at fortælle det til nogen heller ikke min læge eller andre professionelle. Jeg tror jeg lider af en depression . Jeg er ikke glad, har svært ved at se en mening med livet, og har ikke ret meget livsgæde længere. Nogen gange, når det bliver rigtig slem,t har jeg bare lyst til at få fred. Jeg mistede min mor for lidt over et år siden, hun døde af kræft. Det hele er blevet meget værre siden dengang, hvilket er naturligt nok.

Mange vil nok sige, at det bare er sorgen, men jeg tror, der er noget dybere. Også inden mor døde havde jeg det ikke så godt, så det kan man sige har stået på i en lang periode. Jeg er bare enormt dårlig til at bede om hjælp. Min mor var psykisk syg, alkoholiker og har forsøgt selvmord 3 gange, jeg er rigtig bange for at blive som hende. Jeg vil helst bare have en lys fremtid og give mine kommende børn en barndom uden alt det rod.

Jeg har gennem hele livet har været vant til modgang på grund min mor. Som 12-13 årige havde jeg også et lille problem med mad, men det kom jeg over selv. Men jeg har tit været ked af det og trist til mode også før i tiden. Det seneste år har jeg også haft en mani med, at jeg river min arm til blods, når det bliver rigtig slemt. Jeg også begyndt at slå hovdet ind i væggen. Godt nok græder jeg meget sjældent, men når jeg så gør, så vælter det ud af mig.

Jeg vil gerne have min livsgæde tilbage. Jeg går i 2.g på gymnasiet, så vil gerne have mit overskud tilbage til at lave mine ting ordentligt i stedet for at være ligeglad og sove alt min tid væk. Før var jeg sådan en amibiøs pige, nu er alt meningsløst. Jeg har så meget på hjertet, men det er så svært at få det hele skrevet ned. Jeg håber alligevel, at jeg har givet et nogenlunde indblik i, hvordan jeg har det, og at jeg kan få nogle råd, for det har jeg virkelig virkel brug for. På forhånd tak

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Jeg kan læse, at du har svært ved at bede om hjælp - så det har nok også været svært for dig at skrive til Netdoktor. Imidlertid var det godt, at du skrev.

Du fortæller, at du gerne vil have livsglæden og overskuddet tilbage. Du har været vant til modgang, men det har været ekstra svært efter, at du mistede din mor for knap et år siden. Når du først græder, så lyder det, som om du er næsten utrøstelig. Når det hele bliver for slemt, kradser du din arm til blods og slår hovedet ind i væggen.

Det tager rigtig lang tid at komme sig over at have mistet en nær pårørende, men når man har det, som du har det efter et år, ja, så er der noget galt. Du mistænker selv, at du har en depression, og jeg tror da, at du har ret. Du kan læse mere om depression her .

Du skal vide, at langt de fleste depressioner kan behandles. For at depressioner kan behandles, kræver det selvsagt, at patienten kommer i behandling. Dette foregår enten i samarbejde med den praktiserende læge, eller alternativt en privatpraktiserende speciallæge i psykiatri (henvisning hertil udfærdiges af den praktiserende læge).

Selvom det er svært for dig at bede om hjælp, er der nok ingen vej udenom, at du må tale med din læge om din depressive tilstand . Imidlertid bliver jeg lidt bekymret over, at du slår hovedet ind i væggen og kradser armen til blods. Det bliver du simpelthen nødt til at holde op med.

Jeg anerkender naturligvis, at man kan have det så dårligt og være fyldt med en indre uro/spænding, at selvskadende adfærd, som det du beskriver, kan synes at være eneste mulighed for at få dæmpet uroen. Men du skal i stedet gøre følgende:

Find et halvtykt elastik af en størrelse, så det kan sidde løst om dit ene håndled. Når du så får det så dårligt, at du er klar til at banke hovedet ind i væggen, så spænder du elastikken ved at trække i den, og så giver du slip. Det giver et ordentligt rap og har samme effekt som at kradse i armen eller dunke hovedet, men er ikke skadeligt (som at dunke hovedet) eller efterlader ar (som det at kradse armen kan gøre).

Med behandling vil du forventeligt få det bedre efter et par uger, og derved vil du ikke længere have brug for elastikken. Du ønskes al mulig helt og lykke fremover.

Med venlig hilsen

Hans Mørch, speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 09.01.2011
Annonce