Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Problemer med achillessenen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For fire uger siden fik jeg fik revet min akillessene delvis over på venstre fod/hæl under en badetur til stranden mens jeg var på ferie i udlandet. Jeg fik en akutbehandling 2 dage senere i form af en glasfiber belægning om fod og underben. Da jeg kom hjem 1 uge senere henvendte jeg mig på hospitalet, hvor jeg fik lagt venstre ben/fod i "spidsfod" som er en blød foring omsluttet af en hård plastikstøvle som spændes fast om foden/benet v.h.a. 2 velcro bånd. Min hæl er blevet hævet ved hjælp af et tredelt hælindlæg i plaststøvlen. Det er så meningen at jeg skal fjerne 1/3 af hælen hver anden uge således at jeg efter 6 uger kan aftage "spidsfoden". Nu er så mit spørgsmål: Efter endt behandling skal jeg på nogen form for genoptræning f.eks. hos en kiropraktor eller lignende og i givet fald hvad består en sådan genoptræning i og hvor længe er det sandsynligt at en sådan behandling kan vare. På forhånd tak for dit svar.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Om du skal til nogen egentlig genoptræning er afhængig af hvordan det går med din achillessene. Hvis du skal til genoptræning er det hos en fysioterapeut. Når du lige er færdig med din bandagering, skal du ikke lave nogen særlig hård træning. Det vil den ikke være klar til. Du skal primært i gang med at kunne bevæge foden relativt ubelastet. Du skal sandsynligvis også gå med et lille hælindlæg i din sko de efterfølgende måneder, således at du ikke belaster senen maximalt under gang. Det er svært at sige, hvor lang tid du skal træne, men du skal forvente en del ømhed og stivhedsfornemmelse i senen og der kan godt gå et halvt år inden du føler at foden fungerer ordentlig igen. Du kan også forvente en del hævelse bag på senen, svarende til stedet hvor senen har været revet over. Du bliver nødt til at gå roligt frem og være "tålmodig". Hvis du prøver at forcere noget, bliver senen bare irriteret.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 21.09.2011
Annonce