Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg hører stemmer, som begynder at være styrende, er det normalt?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har et spørgsmål omkring et problem, som foruroliger mig meget. Jeg har igennem mange år hørt en stemme i hovedet, som udfordrer mig til at gøre forskellige ting. Det har gået fra mindre uskyldige ting til alvorlige og farlige ting.

Sidste gang lå jeg i sengen på 6. sal, da jeg blev forstyrret af, at stemmen sagde: "Du tør ikke hoppe ud fra altanen, og hvad vil der ske, hvis du gør det?". Den er blevet mere styrende og sværere at kæmpe imod efterhånden. Jeg måtte holde mig selv fast i sengen, da jeg var for bange for at give efter for stemmen. Så nu er jeg blevet meget bekymret og har det virkelig dårligt med de her stemmer. Jeg er bange for, at en dag jeg giver efter for den stemme.

Jeg tør ikke sige det til min psykiater endnu, da det lyder alt for sindssygt, og jeg er bange for, at den er ved at være helt gal med mig.

Jeg håber, I kan hjælpe mig lidt med evt. at fortælle, om det helt normalt, og hvor alvorligt jeg skal tage det?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail, hvori du fortæller, at du hører en stemme inde i hovedet. Det har du gjort gennem længere tid, og nu er stemmen begyndt at sige ubehagelige ting til dig. Du fortæller også, at du ikke tør sige det til din psykiater og spørger, om det er normalt at høre stemmer.

Der er faktisk en del mennesker, som angiver, at de hører stemmer, men om det er normalt eller ej, ja, det er nok en længere diskussion. Hvorom alting er, så kan jeg forstå på din mail, at stemmen generer dig. Når du nu alligevel går til psykiater, så synes jeg da bestemt, at du skal fortælle din psykiater om dine oplevelser. Jeg tror bestemt ikke, at det vil være fremmed for din psykiater. Omvendt tror jeg, at psykiateren vil være i stand til at hjælpe dig til at slippe af med stemmen, og det ville da være dejligt for dig, ikke?

For at komme igang med at slippe af med stemmen, kræver det jo, at du fortæller det til psykiateren, så det synes jeg du skal gøre.

Held og lykke med det!

Venligst,

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 20.11.2012
Annonce