Annonce

Min fod er forstuvet, og det bliver ikke bedre med tiden. Hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har for omkring 15 dage siden været så uheldig at forstuve min fod. Jeg har derefter haft meget svært ved at gå på den, og humper stadig rundt. Jeg har desuden svært ved at gå lige ned på foden, og går derfor stadig på siden af den

. Smerterne i foden er meget varriende, men synes ikke rigtig det går fremad(altså at smerterne forsvinder stille og roligt). Derfor går mit spørgsmål på om der er nogle øvelser der er gode at lave så min fod kan få det bedre? Desuden har jeg fået meget forskellige meldninger omkring det med at gå med støttebind på foden, og vil derfor høre hvor om det er en god ide at gå med det og hvor længe? Mit sidste spørgsmål er hvor længe det ca. tager før man normalt kan gå normalt på foden igen og om der er andre ting jeg kan gøre for at få det bedre hurtigere.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Nu kan jeg jo ikke se din fod. Men, går ud fra du har fået undersøgt om du har brækket noget i anklen. Hvis foden stadig hæver kan du med fordel bruge en støttestrømpe/støttebind. Det skal du tage på som noget af det første om morgenen, dermed vil du mindske hævelsen og fremme bedringen.

Måske kan du stadig have glæde af at komme is på en gang i mellem, hvis den bliver irriteret i løbet af dagen. Ellers har man jo størst glæde af RICE behandling i de første dage (Ro, IS Compression og Elevation). Du kan have glæde af balanceøvelser. Bedst hvis du har et vippebræt. Ellers øv dig i at stå på ét ben, gå på tæerne, gå på hælene, skifte vægt fra ben til ben o.s.v.

Et støttebind vil ikke rent fysisk hjælpe med at holde din fod på plads. Det kan en tape måske gøre, men det skal du kun bruge når du senere skal lave noget mere aktivt. Nogen mener at et bind kan hjælpe på den måde, at det gør opmærksom på at du har en dårlig fod/ankel. Det er svært at sige hvor lang tid det tager. Men der kan sagtens gå 4-6 uger. Hvis du ikke følger op med styrke og balancetræning, kan foden evt blive ved at "drille lidt".

Hilsen Hans Gad Johansen, speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce