Kan jeg droppe min medicin mod skizofreni?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Kan man blive medicinfri efter 5 års stabilitet og harmonisk liv, når man har været skizofren, haft en blodprop og epilepsi? Jeg kan næsten ikke huske mere, hvordan jeg har haft det psykisk, da jeg på en eller anden måde "gav slip" på diagnosen.

Jeg får meget medicin mod sindslidelsen, og jeg må have bivirkningsmedicin, da mine bivirkninger føles, som om jeg vender "vrangen" ud på mig selv. Jeg har arbejdet med mig selv og er i stand til at hjælpe andre samt kan adskille følelser og stemmer. Er det stadig min medicin, der hjælper mig?

Hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din mail hvori du spørger til mulighederne for at blive medicinfri, idet du får medicin mod skizofreni og epilepsi samt blodfortyndende som forebyggende efter en blodprop.

Hvis du har epilepsi, er det nok tvivlsomt, om du slipper for medicin mod dette. Det vil være ganske fornuftigt at fortsætte behandling med blodfortyndende medicin for derved at minimere din risiko for en ny blodprop.

For så vidt angår medicin mod skizofreni , så er der en del forskning indenfor begrebet "recovery", som peger i retning af, at en del patienter lidende af skizofreni faktisk kommer sig og kan klare sig uden medicin. Det er dog helt essentielt, at du ikke blot ophører den medicinske behandling på egen hånd, men først diskuterer sagen med den læge, som har behandlingsansvaret for dig (din praktiserende læge eller speciallægen i psykiatri, som du er tilknyttet i Distriktspsykiatrisk regi). Hvis I vælger at udtrappe af medicinen, så vær opmærksom på eventuelle tegn på tilbagefald.

Du skriver, at du har svært ved at huske, hvordan du havde det psykisk (da du var dårlig) - men prøv alligevel at huske tilbage eller gennemgå din journal med den behandlingsansvarlige læge for at blive opmærksom på, hvilke symptomer, det er, du har, når du er dårlig, således at du kan gribe ind, hvis du under en eventuel medicinreduktion/udtrapning skulle gå hen og blive dårlig igen. Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen

Hans Mørch,

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 13.09.2012