Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg OCD?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er bange for, at jeg måske har OCD. Jeg skal vaske mine hænder mange gange, før jeg føler, at de er rene. Jeg gider ikke røre ved nogle mennesker, fordi de er "beskidte", og de må ikke røre ved mig eller mine ting, ellers skal det vaskes.

Jeg bliver også vred, når det kommer til lydforurening. Jeg ved godt, det ikke er et symptom, som bliver nævnt, men hvis jeg hører bare den mindste lyd, imens jeg er igang med noget, så skal det gøres igen og igen, indtil jeg ikke kan høre noget. Jeg kan ikke klare, at nogle folk rører ved mig eller laver nogle lyde.

Jeg kan ikke have en normal dag, fordi folk hele tiden vil låne mine ting - og jeg kan ikke sige nej. Derfor skal alt vaskes hele tiden. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, please hjælp mig.

Jeg kan heller ikke sige det til min mor, fordi at jeg ved, at hun ikke vil tro på mig. Hun vil sikkert bare grine ad mig og sige, at det bare er noget, som jeg finder på. Vil i ikke nok være søde at hjælpe mig.

Jeg har også dårlige tanker om mig selv, og nogle gange ønsker jeg ikke at leve mere. Jeg har overvejet, hvordan jeg kan sætte en stopper for det hele ved at tage livet af mig selv. Jeg beder jer, vil i ikke nok HJÆLPE mig.

Hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger,

Jeg tror, at du har helt ret, når du skriver at du nok har OCD. Du kan læse mere om OCD her: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/tvangssymptomer.htm

Du skriver, at du ikke rigtigt kan tale med din mor om det, fordi du tror at hun bare vil synes, at det er noget du finder på Jeg ved skam godt, at det ikke bare er noget du finder på - ellers ville du jo ikke skrive til netdoktor. Jeg gætter på, at hvis du stille og roligt taler med din mor om det og fortæller om dine tvangstanker og ritualer, så vil hun næppe grine af dig eller sige, at det er noget du finder på.

Du skriver også, at du har haft tanker om, hvorvidt du skulle tage dit eget liv. De tanker kan du godt slå helt ud af hovedet. Den gode nyhed er nemlig, at OCD kan behandles.

Behandlingen består typisk af en kombination af kognitiv adfærdsterapi og medicin. I adfærdsterapien arbejder man både med bearbejdning af tænkningen og laver adfærdseksperimenter og for så vidt angår medicinen, så er det typisk SSRI-præparater - det som nogen kalder "lykkepiller". Lykkepiller er en dårlig beskrivelse, for det er ikke piller man tager, og så bliver man bare lykkelig.

For at du kan komme i gang med behandlingen, så skal du ringe til din praktiserende læge og bestille tid til en konsultation. Du kan jo evt. printe mit svar ud og medbringe til konsultationen.

Held og lykke med behandlingen.

Med Venlig Hilsen

Hans Mørch Jensen

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce