Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg fået en depression efter min mors død?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg henvender mig til jer, da jeg i mange år haft svært ved at finde ud af, hvad det er jeg egentlig fejler. Jeg tror, at jeg har en depression , men jeg har bare svært ved at snakke om det og bede om hjælp.

For ca fire år siden mistede jeg min mor. Hun havde lungekræft og var syg i to og et halvt år. Jeg var omkring 18 år, da hun døde. Jeg har i alt den tid følt, at jeg har haft et stort hul men ikke snakket om det, fordi jeg ikke kunne forstå, hvorfor jeg blev ved med at have det sådan.

Jeg blev gift seks måneder efter hendes død. Det var rigtig godt i starten, og jeg følte, at livet var begyndt at give lidt mere mening.

Nu er jeg begyndt at føle, at livet er meningsløst og har svært ved at binde mig til nogen. Jeg er hele tiden bange for at miste. Halvandet år inde i mit ægteskab fandt jeg ud af, at jeg havde begået mit livs største fejl, selv om hele min familie forsøgte at stoppe mig, da vi skulle giftes. Han havde selv en depression og begyndte at tage stoffer samt være voldelig.

Jeg føler ikke, at jeg kan beskrive eller forklare, hvordan jeg egentlig har det. Jeg kan ikke finde ud af at bede om hjælp. Nu er jeg skilt og har været det i ca et år. Jeg har fuldstændigt mistet livsglæden, vil hele tiden sove og bare gemme mig væk. Jeg håber i kan forklare mig, hvad det her det er? Og hvad jeg kan gøre for at få min livsglæde tilbage?

Hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din henvendelse, hvor du beder om hjælp til at finde ud af, hvad det er, du fejler. Og tak for de oplysninger, du giver mig, som jeg håber er tilstrækkelige til, at jeg kan forstå din situation. Så det jeg skriver til dig er selvfølgelig kun på baggrund af det, du fortæller mig – vel vidende at der kan være mange andre faktorer, der er med til at gøre livet svært for dig.

Det er ikke alt, man kan finde ord for, især ikke når det handler om svære følelsesmæssige problemer – men her har du mine bud på, hvad der er galt.

Jeg sætter din depressive tilstand i forbindelse med, at du ikke har bearbejdet sorgen efter din mors død. Du skriver, at du efter hendes død har følt et stort hul og ikke rigtigt har fået talt om det og måske har forsøgt at undertrykke din sorg over tabet af hende ved hurtigt at kaste dig ud i et forhold til en mand, blive gift med ham og opdage, at det ikke gjorde dig lykkelig.

Det viste sig tilmed, at det ikke var en god mand for dig, idet han også var depressiv og desuden tog stoffer. Godt at du havde styrke til at blive skilt fra ham – men tilbage sidder du nu med en følelse af at have mistet livsglæden og helst bare vil sove og gemme dig.

Det vil være en stor hjælp for dig, at du får bearbejdet dine følelser i forbindelse med tabet af din mor. Jeg vil derfor anbefale dig, at du tager kontakt til en psykolog eller psykoterapeut, der kan hjælpe dig til at sætte ord på, hvad der skete for dig dengang, du mistede din mor. Du må gennemarbejde det traume, det var for dig at miste din mor i en ung alder, du skal beslutte dig for at turde genkalde de følelser du havde den gang, og du skal mærke sorgen og savnet ved at tale, græde og få kontakt med dine kropslige reaktioner.

En ubearbejdet sorg kan ofte føles i bryst og mave som nogle spændinger, og før du får forløst disse ubearbejdede følelser, vil det være svært for dig at have god kontakt med andre mennesker. Efter at du har gennemgået et terapeutisk traumebehandlingsforløb, vil du føle dig lettet og få kontakt med dig selv og din livsglæde. Derfor vil jeg meget støtte dig i, at du hurtigst muligt opsøger en psykolog eller psykoterapeut.

Held og lykke med det – og varme hilsener fra

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 19.09.2012
Annonce