Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er den rigtige behandling af en korsbåndsskade i knæet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en kvinde på 43 år, som for syv måneder siden havde en uheldig afstigning fra min cykel. Jeg mistede balancen, da jeg ville af cyklen.

For at undgå at vælte tog jeg voldsomt fra på mit venstre ben. Jeg vred i knæet, og det gav et smæld og hævede voldsomt op.

Efterfølgende blev jeg MR-scannet . Der kunne man se, at det forreste korsbånd var sprunget. Der blev ikke foretaget noget andet end, at jeg blev henvist til fysioteapeut. Jeg gik til behandlinger i omkring to måneder, og da kunne de ikke gøre mere.

Mit problem med mit knæ går ud på, at jeg konstant har en voldsom tyngdefornemmelse i knæet samt hævelse. Kan det være rigtigt, at der ikke kan gøres noget ved det - andet end behandling ved fysioteapeut?

Hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger,

Når man ødelægger sit forreste korsbånd , skal der gøres en afvejning af fordele og ulemper ved en operation, og om en operation overhovedet er nødvendig.

Man kan godt lave en såkaldt korsbåndsrekonstruktion, hvor man bruger nogle sener fra benet til at lave et nyt korsbånd med. Et nyt korsbånd bliver dog, selv ved en vellykket operation, aldrig helt som det oprindelige. Og, der er visse risici ved operationen. Man kan f.eks. være uheldig og få infektion i knæet. Man kan også risikere at få smerter i knæet efter en operation.

Rigtig mange mennesker klarer sig fint uden operation - blot ved genoptræning, hvor man styrker muskulaturen omkring knæet.

Man skal hele tiden overveje : Hvilke krav har vedkommende til sit knæ? Altså hvor megen fysisk belastning vil der være på knæet? Er der andre skader der skal opereres, f.eks meniskskader, Er der slidgigt i knæet? Vil vedkommende kunne gennemføre genoptræningen efter operationen?

Hvis man for eksempel har slidgigt i sit knæ, har man meget stor risiko for at få kroniske smerter efter en korsbåndsrekonstruktion, og i de fleste tilfælde vil man afstå fra operation.

Det kan være ganske fornuftigt at starte med at se, om ikke man kan klare sig med genoptræning. Hvis man derefter stadig har problemer med svigt af knæet, smerter eller hævelse eller tyngdefornemmelse, som du beskriver, skal man da overveje at operere.

Jeg synes bestemt, du skal bede din læge henvise dig til ortopædkirurgisk afdeling for at få en vurdering af din situation. Jeg kan ikke love dig, at man vil operere dig, men i så fald skal du jo have en god forklaring på, hvorfor man eventuelt ikke vil operere.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

speciallæge i idræts- og ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 11.10.2012
Annonce