Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man operere et haleben, der er vokset forkert sammen efter et brud og stikker ud?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

For 15-19 år siden brækkede jeg mit haleben. Det fandt jeg ud af for omkring 10 år siden, da jeg opsøgte min læge. Det viste sig, at mit haleben er vokset forkert sammen.

Jeg ikke har været klar over, at det var brækket men i stedet bare bidt smerten i mig, og jeg har derfor ikke holdt mig i ro. Mit haleben er nu vokset udad og stikker ud for neden.

Det har altid været meget generende for mig, da det forhindrer mig i for eksempel at lave mavebøjninger, sidde tilbagelænet, ligge på et gulv eller et underlag, der bare er en anelse hårdt. Man kan se det, hvis jeg har stramtsiddende bukser på eller bøjer mig forover.

Da jeg opsøgte mig læge for omkring 10 år siden, fik jeg beskeden, at man ikke kunne gøre noget ved det - ej heller operere det, da risikoen for, at jeg ikke ville komme til at gå igen, var for stor. Jeg har derfor måtte leve med det, men nu synes jeg, at det er ved at være for generende, og jeg er begyndt at få smerter.

Desuden føles det som om, at halebenet igen har forandret sig. Hvor det før var 2 stykker knogle, der stak ud, er det nu 4 stykker knogle. Der må sidenhen være sket noget indenfor halebenskirurgi? Er der nogle bestemte krav, man skal opfylde for at komme i betragtning til en operation? Er det korrekt, at der ved operation er risiko for at ende i kørestol? - Og i så fald hvor stor er risikoen?

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Hvis du virkelig er så generet, synes jeg, du skal blive henvist til en ortopædkirurgisk afdeling. Det er flere steder, hvor ryg-kirurgerne opererer på halebenet.

Man vil sandsynligvis vælge af fjerne halebenet, hvis man vælger operation. Inden operationen vil man sandsynligvis forsøge, om man kan manipulere dit haleben på plads. Du skal først have taget røntgenbilleder og eventuelt MR-scannes.

Du skal ikke være bange for at havne i kørestol. Halebenet ligger tæt på endetarmen og tæt på nogle af bækkenbundens muskler, så man kan principielt få lidt problemer med en slags ” brok ”.

Du skal henvises i første omgang og få en snak med kirurgen.

Med venlig hilsen,

Hans Gad Johansen

Speciallæge i idræts- og ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 04.11.2012
Annonce