Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min skulder gik af led og har siden ikke været normal. Hvad er der galt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

For 2-3 måneder siden faldt jeg i skolen. Det hele gik meget stærkt, men jeg fik et stød i skulderen, og det føltes, som om min skulder/arm hoppede af led i et kort sekund og så hoppede på plads igen.

Det gjorde ondt det første halve minut, og så begyndte smerten at fortage over en times tid. Jeg bemærkede ikke mere til det den dag, før jeg om aftenen var til en fodboldkamp. Halvvejs inde i første halveg løfter jeg på et tidspunkt armen over hovedet uden at være i nærheden af nogle andre, og jeg kan mærke, at armen/skulderen glider rundt og hopper af led.

Jeg støtter den, mens jeg går ud fra banen, og derefter holder min far den stille for mig. Det føles som om, den er hoppet af led, men det føltes ikke som om, den satte sig fast nogen steder men mere dinglede rundt. Efter et par minutter kunne jeg mærke, at mine muskler strammede sig, og så hoppede den på plads.

Næste dag var jeg til lægen og fik taget røngten på sygehuset. Min skulder var normal, og den skulle have ro. Jeg skulle også overveje fysioterapeut. Jeg gik med den i slynge mere eller mindre hele tiden i et par uger, før smerten var væk.

I dag gør den ikke ondt, men jeg kan mærke, at min højre skulder/arm ikke er, som den skal være. Nogle gange er det som om, at der kommer pres på knoglen i overarmen, hvis jeg laver en forkert bevægelse. Det er utroligt ubehageligt. Det føles som om, den kunne hoppe af led igen.

Jeg er taget på efterskole, og der er jeg begyndt at styrketræne. Nogle gange, når jeg løfter dumbells til at træne biceps, siger skulderen 'knæk', hver gang jeg sænker vægten, også selvom jeg udfører øvelsen rigtigt. En enkelt gang var det som om, at det bare begyndte at stramme mere og mere i min underarm, indtil det sagde 'BANG', og så forsvandt trykket. Jeg kan virkelig mærke, at min højre arm ikke er, som den skal være. Noget er galt. Jeg tør ikke bevæge den 100%, hvilket, jeg også er ret sikker på, ville være dumt. Håber virkelig dette kan relateres til noget.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Det var dog en ubehagelig oplevelse. Det er svært at sige, om din arm har været helt eller delvis ude af led.

Under alle omstændigheder behandler man altid sådan et førstegangs ledskred med træning. Træningen skal dog starte med relativ lav belastning, og først efter nogle måneder kan du begynde at træne hårdere.

Når din skulder går af led, kommer der en skade på det, der hedder ledkapslen. Denne er med til at holde overarmen på plads i skulderleddet. Ledkapslen får en revne, når skulderen går af led, og denne revne skal have tid til at hele. Indtil da skal du ikke træne for hårdt.

Det, at løfte dumbells, går slet ikke på nuværende tidspunkt. Jeg synes, du skal få din læge til at henvise dig til en fysioterapeut, så du kan få en ordentlig instruktion i genoptræning. Hvis du bliver ved med at træne for hårdt, risikerer du at forsinke helingen af ledkapslen. Der er ganske givet også noget irritation af slimhinderne i skulderen. Disse skal også have tid til at falde til ro.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

Speciallæge i idræts- og ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 12.11.2012
Annonce