Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har knæsmerter og er diagnosticeret med Mb. Osgood-Schlatter. Hvad vil det betyde for mig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har i 4 år haft problemer med mit venstre knæ. Der er en stor bule (knogle) under knæet, som gør meget ondt ved berøring. Den gør også meget ondt lige efter, at jeg for eksempel har spillet en håndboldkamp, og knæet er blevet koldt igen. Jeg spiller division-håndbold 3 gange om ugen samtidig med konkurrence-svømning 2 gange om ugen.

Jeg var for nogle uger siden hos lægen, som sendte mig videre til røntgen på sygehuset. Her fik jeg taget billeder af begge knæ, da de kunne se den samme skade på begge knæ - dog mest på den venstre.

En uges tid efter fik jeg svar fra lægen. Hun skrev, at jeg havde " sequelae morbus Osgood Schlatter sin ." Hun skrev, at det var noget man havde, imens man voksede og samtidig dyrkede sport. Hun skrev også, at man ikke kunne gøre noget, samt at et arbejde som slider på knæene ikke kunne anbefales.

Min læge sendte også beskrivelsen fra sygehuset til mig: " Tuberositas tibia på venstre side ses fragmenteret, og der er flere mindre, afrundede skleroseringer distalt ved patellasenens tilhæftning. Udseendet er forenelig med følger efter morbus Osgood Schlatter. Der er bløddelshævelse over området. På sideoptagelsen af højre knæ findes normale forhold svarende til tuberositas tibia. "

Jeg har bare det problem, at jeg er i gang med en elektriker uddannelse. På nuværende tidspunkt kan jeg overhovedet ikke ligge på mit venstre knæ. Jeg ved, at jobbet slider meget på knæene, da jeg ofte vil ligge på dem. Derfor er jeg kommet i tvivl, om jeg kan gennemføre uddannelsen.

Hvor lang tid kommer processen til at tage? Vil jeg bare udskyde den på grund af mit erhverv?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Da du ”kun” er 16 år, er der en mulighed for at lidelsen går over af sig selv. Senen fra knæskallen sidder fast på knoglefremspringet og trækker i det. Knoglefremspringet er i de unge år ikke vokset fast til resten af knoglen, det sker på et senere tidspunkt.

Der findes træningsprogrammer specielt rettet mod lidelsen Osgood-Schlatter , som den kaldes. Derudover kan du måske nedsætte træningsmængden lidt og dermed belastningen på dit knæ.

Det er vanskeligt at sige præcist, hvor lang tid lidelsen tager. Men du angiver at have haft problemet i 4 år, og det er lang tid. Det kan medføre, at knoglefremspringet kommer til at fylde mere.

Når der åbenbart også er bløddelshævelse over området, kan det være, at du har en stor irriteret slimsæk, og at det er den, der gør ondt.

Jeg synes, du skal bede din læge om en henvisning til en ortopædkirurg, som kan vurdere, om du har en hævet slimsæk. Den kan man eventuelt behandle med en blokade. Du kan også få vurderet, om du bliver nødt til at reducere din belastning/nedsætte træningsmængden.

I nogle - sjældne - tilfælde kan man blive nødt til at operere, hvor man sætter fremspringet fast. Det vil dog aldrig være det første, man gør.

Det er vigtigt, at du bruger puder. når du ligger på knæ. Det. at det gør så ondt at ligge på knæ, får mig til at tænke på, om det i virkeligheden er en hævet slimsæk og ikke Osgood-Schlatter, der er problemet.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

Speciallæge i idræts- og ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 16.12.2012
Annonce