Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er Limbus Vertebrae?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er mor til en søn på 13 år, som netop i dag fået konstanteret Limbus Vertebrae. Jeg har i den forbindelse været på jeres hjemmeside for at finde oplysninger om Limbus Vertebrae - men forgæves.

Efterfølgende har jeg søgt på nettet, men når jeg skriver Limbus Vertebrae, kommer der en masse sider på engelsk. Er der mon slet ingen dansk beskrivelse? Jeg kan godt forstå engelsk, men det går nok hen og bliver for stor en mundfuld i forhold til sygdomme.

Kan I komme med en beskrivelse om Limbus Vertebrae? Hvad det er? Hvordan det kan opstå? Hvordan man skal forholde sig med mere? Eller har I nogle forslag til, hvor jeg kan finde oplysninger om Limbus Vertebrae - eksempelvis på Netdoktor? Jeg håber i kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Limbus Vertebrae skyldes en form for discus prolaps, der opstår i en tidlig alder, inden de enkelte hvirvellegemer i rygsøjlen er færdigdannede. Der er ikke 100 % enighed om, hvordan det opstår, men mange mener, det skyldes en belastning/uheld, hvor der kommer tryk på området.

Hvis man tager et røntgenbillede/scanning af denne form for discus prolaps, kan det se ud som om, der er brækket et lille hjørne af knoglen (ryghvivlen), og at dette lille stykke ”ligger frit”. Det skyldes, at dette lille stykke, på grund af discusprolapsen, ikke er vokset sammen med resten af knoglen (ryghvirvlen). Det sidder alligevel bundet fast til knoglen.

Disse ”brud” kan ses fortil på knoglerne og mindre hyppigt bagtil på knoglerne (rygsøjlen). De kan eventuelt medføre rygsmerter, især dem der sidder bagtil. De forreste giver sjældent/aldrig anledning til nogen form for operation eller anden behandling. De bageste kan i nogle situationer medføre tryk på en af nerverne. I så fald kan man lave plads til nerven ved en operation. Dette er en lidt forsimplet forklaring, men håber du kan bruge den.

Med venlig hilsen,

Hans Gad Johansen,

Speciallæge i idræts- og ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 07.01.2013
Annonce