Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg skriver to selvmordsbreve om ugen, har et alkoholoverforbrug og er i sorg. Hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en 19-årig mand, der har nået en mur. Jeg ved ikke, hvor jeg skal gøre af mig selv mere. Efter min kæreste og jeg slog op efter tre år, har mit liv været tomt og indholdsløst.

Jeg føler så stor sorg og længsel efter det liv, som vi havde foran os i fremtiden. Hun siger, at hun stadig elsker mig, og jeg elsker hende virkelig også.

Jeg slog op med hende, fordi jeg begyndte at overveje frieri og gik i panik. Jeg har fortalt hende dette. Derudover er jeg også stadig stærkt påvirket over min fars død i 2009. Han var én af de to vigtigste mandlige personer i mit liv. Den anden er min svoger, som - ligesom min far - er ramt af kræft og døden nær.

Jeg har kun to venner, og den ene er allerede faldet mere eller mindre fra. Den anden har sjældent tid til at se mig. Jeg drikker omkring ti øl og en flaske vin om ugen, og jeg har flere gange skåret i mig selv (på mit lår omkring en meter ar i total).

Jeg vil virkelig gerne have hjælp, men jeg bor alene og har minus på kontoen hver måned. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har mange gange overvejet Psykiatrisk Akut Modtagelse, men jeg har ikke tid, da Jeg arbejder 48 timer om ugen. Jeg skriver omkring to selvmordsbreve om ugen. Det er ikke fordi, jeg vil begå selvmord. Det tør jeg ikke af hensyn til familie, men jeg tænker og håber bare. Jeg har haft det sådan i et halvt år.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din mail. Prøv selv at læse den igennem - så vil du se, at noget må gøres. Du føler stor sorg efter et opløst parforhold og din fars død for fire år siden. Oveni er du så bange for, at den anden vigtige mand i dit liv - din svoger - skal tabe kampen mod kræften. Derudover drikker du ti øl og en flaske vin om ugen. Jeg er ked af at sige det, men det er altså alt alt for meget, når man har det så skidt, som du har.

Begræns dit forbrug og du vil opleve, at du får det bedre. Det kan godt være, at beruselsen medfører en umiddelbar lindring i din tilstand, men alkohol er en destabiliserende faktor i dit liv, og det trykker humøret dagen efter, at man har drukket. Hold dig til maksimalt fem genstande om ugen - og ikke mere end to ad gangen.

Omkring det at skære i sig selv, vil jeg foreslå, at du læser et af de andre brevkassesvar , der handler om netop det emne.

Du skriver, at du gerne vil have hjælp. Selvfølgelig vil du det, og det er jo derfor, du mailer til mig. Så skriver du også, at du har minus på kontoen hver måned. Den gode nyhed er så, at hvis du skal hjælpes i det psykiatriske hospitalsvæsen eller hos en privatpraktiserende speciallæge i psykiatri, så er behandlingen jo gratis. Du skriver også, at du ikke har tid, da du arbejder 48 timer om ugen. Jeg tror næppe, at du får det bedre af at arbejde så meget. Måske er det på tide, at du arbejder lidt mindre og så bruger kræfterne på at få det bedre.

Når du fortæller mig at du skriver to selvmordsbreve om ugen, så er det jo fordi, du er ude af balance. Sorg er en naturlig følelse, når vi mister dem, vi holder af. Men sorgen bliver som regel mindre efterhånden, som tiden går, og vi kommer videre i livet. Sorgprocesser kan dog udvikle sig til egentlige depressioner. Om du er depressiv, kan jeg ikke rigtigt afgøre - udfra hvad du beskriver i mailen, men det kan din praktiserende læge hjælpe dig med at finde ud af.

Husk på - hvis du er depressiv, så er det vigtigt at komme i behandling (og antidepressiv medicin behøver ikke at være ret dyr - hvis der altså er indikation for medicin), og langt de fleste depressioner kan behandles. Jeg synes helt konkret, at du skal bestille en tid hos din praktiserende læge og tale med ham/hende om, hvordan du har det.

Du skal ydermere finde telefonnummeret til den nærmeste psykiatriske skadestue og finde ud af, hvor den ligger, og om der er døgnåbent, således at du, hvis selvmordstankerne bliver for presserende, kan henvende dig der. Flere af regionerne har også centre for selvmordsforebyggelse. Jeg ved ikke, i hvilken region du bor - men prøv at google "center for selvmordsforebyggelse" for at se, om der er et center i nærheden af din bopæl og ringe til dem. Endelig er der Livslinien, som du kan ringe til (70 201 201).

Held og lykke med det hele - jeg håber, at du får det bedre.

Med venlig hilsen,

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce