Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan håndterer jeg mine selvmordstanker?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung fyr på 15 år. Jeg har angst og selvmordstanker. Jeg er ikke så god til at forklare det, men jeg skal prøve.

For nogle år siden begyndte min angst, hvilket var samfaldende med, at min mor fik en kæreste. Jeg fik det rigtigt dårligt, fik selvmordstanker, begynde at græde hele tiden, og jeg fik det dårligt i min mave. Jeg fortalte min mor, hvordan jeg havede det, og så slog hun op med ham.

For noget tid siden fik jeg det dårligt igen, da hun sagde, at hun ville ønske, at hun havede en kæreste. Jeg vil det bedste for min mor og vil ikke gøre hende ondt på nogen måde.

Min mor er den eneste, jeg har haft i stort set hele mit liv, og jeg vil ikke begå selvmord, men tankerne bliver på en måde stærkere, og jeg vil bare have det hele til at gå væk. Jeg ved, at det vil gøre min mor ondt, hvis jeg skulle begå selvmord, men jeg er bange for, at jeg faktisk gør det en dag, fordi jeg bare har det så dårligt.

Det hele skal bare snart slutte. Jeg vil bare have hjælp, men jeg kan ikke rigtigt snakke med min mor om det, fordi jeg er bange for og at gøre hende ondt. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre - vil I ikke nok være søde at hjælpe mig, inden jeg gør noget dumt?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din mail. Det der med selvmord, det kan du godt glemme. Sådan må det ikke gå.

Du skriver, at du fik det rigtig dårligt, da din mor fik en kæreste, men jeg savner lidt nærmere beskrivelse af, hvordan det var du fik det skidt, og hvad det var der skete. Imidlertid bemærker jeg, at du skriver, at din mor stort set er den eneste person, du har haft hele livet. Så er det klart, at det aktiveres en del katastrofetanker i din bevidsthed, når hun får en kæreste, og du så formentligt bliver bange for, at så vil der blive mindre mor "tilovers" til dig.

Når man er 15 år, så sker der ofte det, at man for alvor begynder at frigøre sig fra forældrene - og det kan være rigtig svært. Imidlertid er det jo sådan, at du og din mor altid vil være en del af hinandens tilværelse, men derudover har I begge et individuelt liv, som I skal leve og nyde - med kærester og alt hvad dertil hører.

Det ville selvfølgelig være rart for din mor, hvis hun kunne finde en kæreste uden at være bange for, at du fik det rigtig dårligt. Måske skulle du overveje, om ikke din mor ville blive lykkeligere, hvis hun ikke skulle være bange for, at du havde det skidt hvis hun var i parforhold. Hvis din mor så blev lykkeligere, ville du nok også få det bedre.

Jeg er helt overbevist om, at din mor fortsat vil tage sig godt af dig og være der for dig, selvom hun eventuelt får en kæreste.

Når du har selvmordstanker, så kan det være meget givtigt at dele disse tanker med nogen andre. Sommetider er det lidt lettere at tale med en udenforstående fremfor et nært familiemedlem. Du kan eksempelvis ringe til livslinien (tlf.: 70 201 201). Se også deres hjemmeside: www.livslinien.dk(http://www.livslinien.dk/ nofollow)

Husk altid på at du skal overleve det her, og hvis du selv er ved at miste håbet, så er det vigtigt, at der er nogle andre, som håber for dig, og som tror på, at det kan blive bedre. I flere regioner findes centre for selvmordsforebyggelse, som ofte vil være en del af regionens psykiatriske tilbud. Prøv at søge på Google om der er et sådant center, i den region hvor du bor.

Hvis alt andet glipper, og selvmordstankerne bliver så presserende, at du bliver rigtigt bange for dem, så skal du tage direkte til den nærmeste psykiatriske skadestue. Samme dag som du læser dette brevkassesvar, skal du undersøge, hvor nærmeste psykiatriske skadestue ligger og hvordan du i givet fald kan komme derhen. Det skal du skrive ned på en seddel, som du har liggende i den øverste skuffe i dit skrivebord. Så ved du nemlig altid, hvor den er. Det giver god mening, for hvis man får det så skidt, at selvmordstankerne dominerer hele ens bevidsthed, så kan det være helt uoverskueligt at finde ud af hvor den nærmeste psykiatriske skadestue er.

Jeg håber, at du får det bedre snart, og stoler på at du googler både din lokale psykiatriske skadestue, center for selvmordsforebyggelse og ringer til Livslinien.

Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen

Hans Mørch,

speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 28.03.2013
Annonce