Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er jeg begyndt at isolere mig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I det sidste stykke tid er jeg begyndt at opføre mig anderledes, end jeg har gjort førhen. Mit privatliv er ikke det samme, og bestemt ikke de tanker jeg gør mig.

Det startede for nogle måneder siden, hvor jeg begyndte i gymnasiet - nye mennesker og nyt liv nærmest. Jeg begyndte at opleve en mild "angst" oppe i skolen. Det kom mest i frikvarteret, i kantinen, hvor jeg ikke bryder mig om at stå i kø. Jeg føler mig fanget, omringet og bliver kort efter aggressiv, begynder at svede og bliver utålmodig.

Tidligere var jeg sammen med mine venner efter skolen, men det gør jeg ikke på gymnasiet, jeg tager hjem og sidder bare inde på mit værelse hele dagen. Når jeg er alene får jeg nogle lidt mærkelige tanker der bekymrer mig. Jeg tænker på, om livet overhovedet er værd at leve, da jeg syntes livet virker langt, trist og uoverskueligt for at sige det lige ud.

Jeg har også voldelige tanker omkring folk jeg ikke bryder mig om, eller bare folk der har været irriterende over for mig. Hver gang jeg bliver sur på nogen, får jeg voldelige billeder af hvordan jeg kan få hævn og jeg har også på det sidste fået en stor fascination for blod.

Sidst, men ikke mindst, har jeg nogle stærkt paranoide tanker. Der er altid nogen. Jeg kan ikke gå ind i et rum uden at tjekke omgivelserne for at se, om der er nogen. Selv når jeg står med ryggen op af en væg, føler jeg, at der står en bag mig. Jeg er konstant bange for at vende mig om. hvad nu hvis der er nogen? Jeg håber at i kan hjælpe mig!

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail. Der er flere elementer i din forespørgsel. For det første tror jeg, at du har udviklet angst - en blanding af generaliseret angst (som er tilstede stort set konstant) samt panikangst (som kommer anfaldsvist).

Du kan læse mere om dette her . Jeg gætter på, at angsten er medvirkende til, at du har isoleret dig fra dine venner. Når du så sidder alene, så løber tankerne løbsk for dig. Du vil nok have gavn at at kunne sætte punktum for tankerne og så i højere grad blot være tilstede i nuet. Det tager lidt tid at lære dette, men man kan faktisk optræne sin evne til at være tilstede her og nu og tømme hovedet for tanker. Det gør man helt konkret med mindfulness.

Hvis du går på dit lokale kommunebibliotek, vil du formentligt kunne finde indtil flere CD-er med netop mindfulness-øvelser. Jeg tror, at du vil synes om det, for det er rigtigt behageligt, og hjælper med at sætte alle de mange andre tanker på stand-by. Held og lykke.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 02.06.2013
Annonce