Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor hører jeg stemmer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et års tid haft det problem, at jeg tror, folk kan høre mine tanker. Ydermere føler jeg, at jeg er en form for testperson, som er sat i verden for at se, hvordan jeg klarer mig.

Som om det ikke er nok, har jeg det også som om, at der hele tiden er en, som svarer, hver gang jeg tænker på noget. For eksempel troede jeg den anden dag, at der skulle til at ske noget voldeligt og tænkete "jeg dør nu!" - da der ikke skete noget, sagde stemmen inde i mit hovede "som om?" Stemmen er ligsom min egen, men er meget mere sur og agressiv.

Jeg har også holdt mig væk fra mine venner og bliver derhjemme eller går i fitness. Jeg går knap nok i bad en gang om ugen og bliver tit sur og agressiv. Jeg har undersøgt mine symptomer på nettet, og det virker ikke normalt at have det, som jeg har det. Kan det dreje sig om skizofreni ?

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære spørger

Tak for din mail. Du skriver, at det gennem det seneste års tid, er som om andre kan høre dine tanker, og at du er en slags testperson i en kunstig verden. Derudover er der en stemme, som svarer på dine tanker, og du har isoleret dig fra vennerne, og går ikke længere til træning i fitnesscentret, og det kniber med at komme i bad.

Du spørger om det kan være skizofreni. Ud fra de symptomer du beskriver, er det bestemt en mulighed, at du har udviklet skizofreni. Netdoktor har et ganske omfattende kapitel om skizofreni , hvor du kan læse mere. Der står både noget om symptomerne, behandlingen og livet med skizofreni. Prøv at læse lidt på det, og se om du kan genkende nogle af symptomerne.

Nu skal man passe på med at diagnosticere sig selv, så det er naturligvis nødvendigt, at du opsøger en fagperson med forstand på psykiatri. I første omgang skal du bestille tid hos din praktiserende læge og tale med ham eller hende om sagen. Din læge vil formentligt henvise dig til et af regionernes tilbud til mennesker som dig. Lidt afhængig af i hvilken region du bor, drejer det sig om distriktspsykiatrisk center, lokalpsykiatrisk center eller OPUS(http://www.opuskbh.dk/ nofollow) . Sidstnævnte er et opsøgende behandlingstilbud til unge med skizofreni, og har fokus på samarbejdet med familien og tidlig opsporing af sygdommen.

Der er flere undersøgelser, som viser, at jo tidligere man kommer i den rette behandling, jo bedre er prognosen. Jeg synes derfor, at du ligeså godt kan bestille tid hos lægen med det samme - dette så du kan komme ud af den ubehagelige tilstand, du er i.

Held og lykke dermed!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 14.05.2013
Annonce