Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan bliver jeg udredt for gigt?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For nogen måneder siden var jeg hos lægen for at få taget blodprøver med henblik på at få afklaret, om jeg kunne have gigt. Der var imidlertid intet i prøverne, som tydede på gigt.

Jeg har i en længere periode haft, og har stadig hver nat og om morgenen, ondt i mine ankelled. Om morgenen er det sådan, at jeg er nød til at støtte mig til noget, før jeg kan gå. Jeg oplever smerter om natten og om morgenen, som lindres i løbet af dagen. Hvis jeg har siddet ned, og skal rejse mig for at gå, så må jeg også støtte mig til noget før jeg kan gå på grund af smerterne.

Kan det være gigt, selvom det ikke kunne ses i blodprøverne, og er det mon helt hen i vejret at henvende sig hos egen læge igen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du kan teoretisk set godt have en eller anden form for gigt , selv om blodprøverne ikke umiddelbart er positive, og måske skal du have en reumatolog til at undersøge dig. Reumatologer er speciallæger i bevægeapparatets medicinske sygdomme og er specialister i blandt andet gigt. Din egen læge kan henvise dig til reumatolog.

Det kan teoretisk set også være slidgigt , du har i anklerne. Dette vil man kunne se på et røntgenbillede. Det kan både være en reumatolog eller en ortopædkirurg der kan se på disse billeder. Du skriver ikke, hvad du laver til dagligt, men det er relevant for den undersøgende læge at vide, om du går/står i mange timer dagligt.

Som du beskriver symptomerne, lyder det som en form for overbelastning af dine ankler, hvor slimhinderne så er "hævede" og ømme. I så fald skal man tænke på både fodtøj, vægt, arbejdsbelastninger med mere.

Hvis du er så plaget som du beskriver, synes jeg da bestemt, at du skal snakke med din læge igen.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 14.05.2013
Annonce