Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er min fod forstuvet eller brækket?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver angående min venstre fod, som i meget lang tid har voldet mig store gener.

Jeg snublede for halvandet år ned at en trappe, og forvred derved foden godt og grundigt indad. Dum som jeg var, tog jeg ikke på skadestuen, da jeg formodede det bare var en forstuvning. Foden var blå og hævet, og jeg kunne ikke støtte på den. Selv behandlede jeg med aflastning, is, kompression og elevation af foden.

Efter en uges tid begyndte jeg at kunne humpe rundt og støtte på foden igen. Desværre lader det til, at min fod aldrig er kommet sig helt. Jeg har den dag i dag, efter halvandet år, stadig ondt i min venstre fod på daglig basis.

Løber jeg en tur, er jeg næsten garanteret ikke at kunne støtte ordentligt på foden dagen efter. Dette er naturligvis rigtig irriterende, især da jeg elsker at løbe, og ellers er i god form. Mit spørgsmål til jer er, om foden muligvis kunne have været brækket, og nu er vokset forkert sammen? Eller er det altid blot en forstuvning, når man kan gå igen efter en uge?

Er der noget jeg kan gøre nu for at bedre min fod, eller er det for sent her efter så mange måneder? Hvor kan jeg eventuelt henvende mig? Den smerte jeg oplever, er strålende fra forfoden og hele vejen ned af venstre side.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er umiddelbart umuligt at sige, om der har været et mindre brud på din fod ud fra dit brev.

Dette vil man sandsynligvis kunne afgøre ved et røntgenbillede. Det kan nu sagtens være en forstuvning, der driller dig stadigvæk. Det er vigtigt, at man får en ordentlig genoptræning, som involverer både styrketræning, balancetræning og bevægetræning. Får man ikke den rette genoptræning, kan anklen/foden blive ved med at give problemer, med smerter og irritation ved brug af foden.

Jeg synes du skal kontakte din praktiserende læge i føste omgang. Måske vælger din læge at sende dig til en ortopædkirurg eller til en fysioterapeut alt efter fundene ved lægens undersøgelse.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopæd- og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 11.07.2013
Annonce